Utorak, 26. ožujka 2024.

Željka Trepotec doktorica je znanosti koja uživa u svijetu molekula i putovanjima: Kad kažem doma, mislim na Koprivnicu

U tri godine objavila je tri znanstvena rada, patentirala ideju i doktorirala s 28 godina

Pripremile Silvija Škoda i Adela Zember.

Mlada Koprivničanka Željka Trepotec nedavno je doktorirala u Münchenu, studirala je molekularnu biologiju, a trenutno radi u dijagnostičkom laboratoriju onkološke poliklinike. Ova iznimno uspješna znanstvenica svoju karijeru gradi u inozemstvu. Uz svijet molekula, njena velika ljubav su i putovanja.

Svoje prve uspomene uz svijet biologije veže uz rano djetinjstvo otkad osjeća iznimnu povezanost s prirodom i njeguje ljubav prema životu svih oblika.

– Sve je počelo skupljanjem insekata, traganjem za glistama, uspostavljanjem mini zoološkog vrta u stanu… Školovanjem i stjecanjem sve više znanja o prirodnim znanostima, moji interesi usmjerili su se s makro svijeta na molekularni nivo, odnosno na sagledavanje srži života kroz strukture i mehanizme biomolekula kao što su DNA, RNA i proteini. Tijekom upisa fakulteta, svoje mjesto na PMF-u pronašla sam s nekolicinom drugih zaljubljenika u biologiju i tu počinje moj profesionalni put u svijet molekula – rekla je Trepotec.

Ustupila Željka Trepotec.
Ideja o odlasku u inozemstvo javila se tijekom studija

Dodala je da se ideja o odlasku u inozemstvo javila upravo tijekom studiranja i to kroz program studentskih razmjena kada je imala priliku nekoliko mjeseci boraviti na institutima u Beču i Jülichu pokraj Aachena u Njemačkoj.

– Motivi su mi bili razni: od znanstvenog i lingvističkog usavršavanja pa do socijalnih komponenata. Nakon stjecanja titule magistre znanosti u Zagrebu, odlučila sam profesionalno nastaviti svoj započeti inozemni put. Kako je tome prethodio život na zapadu i sjeveru Njemačke, ovoga puta izbor se sveo na München. Nakon nekoliko krugova intervjua, prihvaćena sam na doktorski studij medicinskog fakulteta na sveučilištu LMU, koje je 2019. godine proglašeno najboljim u Njemačkoj – objasnila je Trepotec koja smatra da ako čovjek poznaje svoje mogućnosti i uz dobru organizaciju, sve ide lako i s užitkom.

Ustupila Željka Trepotec.
U tri godine objavila je tri znanstvena rada, patentirala ideju i doktorirala s 28 godina

Tako je provela mnogo vremena radeći u laboratoriju, imala je fantastičan tim profesora i mentora te je u svega tri godine uspjela objaviti tri znanstvena rada, patentirati ideju i na kraju doktorirati s 28 godina. Istaknula je da je u svojoj doktorskoj disertaciji istraživala kako optimizirati komponente molekule mRNA u svrhu stvaranja potpuno nove vrste terapeutika, takozvane transkriptne terapije.

– Ideja je da se RNA, koja nosi uputu za sintezu proteina, unese u stanicu, te stanica tada sama stvara zadani protein, umjesto dosadašnjih metoda kojom se nedostatni proteini sintetiziraju u bioreaktorima i naknadno unose u organizam. Ta vrsta terapije bila bi prikladna za primjerice metaboličke bolesti poput cistične fibroze. Kod tih pacijenata, protein koji prenosi ione kroz staničnu membranu ne postoji u dostatnim količinama ili je prisutan u krivoj konformaciji te dolazi do manifestacije bolesti. Ovom terapijom stanice bi dobile uputu da sintetiziraju točno taj protein, savršeno ispravan te bi zapravo došlo do djelomičnog ili potpunog izlječenja – objašnjava mlada znanstvenica koja trenutno živi u blizini Münchena, a radi u dijagnostičkom laboratoriju onkološke poliklinike.

Ustupila Željka Trepotec.
Radi na projektu uspostavljanja personalizirane medicine

Napominje da su joj interesi usmjereni prema primjenjivoj znanosti, odnosno kako unaprijediti naše živote novim saznanjima.

– Jedan od projekata na kojem radim je uspostavljanje personalizirane medicine kroz sekvenciranje genoma onkoloških pacijenata, što znači analiza kompletnog genetskog koda svake jedinke. Tim pristupom, svaki pacijent podvrgnut je odgovarajućoj terapiji, krojenoj prema njegovim genetskim karakteristikama. Ovakve analize vrlo su skupe, no s razvojem tehnologije, cijene drastično padaju. Očekujem da će individualan pristup liječenju biti šire dostupan kroz nekoliko godina – smatra Trepotec.

Ustupila Željka Trepotec.

Kao najveći izazov života u inozemstvu vidi samoću, ali smatra da to znaju svi koji su iskusili život izvan svoje zone komfora.

– Nakon četiri selidbe u potpuno novi grad bez ijedne poznate osobe, ali s partnerskom podrškom, mislim da nema tog mjesta gdje se ne bih snašla. Svijet je otvoreni dlan kad ga tako posložimo – ističe.

Ustupila Željka Trepotec.
Koprivnica je još uvijek jedino mjesto na koje misli kad kaže da ide doma

Ipak, često se vraća u Koprivnicu, gotovo svaki mjesec.

– Koprivnica je još uvijek jedino mjesto na koje mislim kad kažem: Idem doma. Ne dozvoljavam si da propuštam važne životne trenutke svojih najmilijih, pa se to svede na vrlo česte dolaske. Sretna sam što imam divne prijatelje, moj vjetar u leđa, a često i inspiracija. Koprivnicu ne samo da pamtim, nego i aktivno uključujem u sadašnjost koliko god je to moguće. To je i dalje mjesto nepresušne sreće u vidu obitelji i dugoročnih prijateljstava. Intenzivne uspomene vežu me za vrtić, Osnovnu školu “Đuro Ester”, a kasnije i našu gimnaziju, gdje sam stekla odlične temelje za nastavak svoj puta. Naravno, školski kolege i sugrađani su ti koji čine okosnicu mog sretnog djetinjstva i adolescencije – smatra Trepotec.

Ustupila Željka Trepotec.

Kad nije u Njemačkoj ili u Koprivnici, slobodno vrijeme koristi za daleka putovanja jer voli širiti kulturološke vidike i upoznavati čudesnu prirodu koja se toliko razlikuje od mjesta do mjesta. Posjetila je 40-ak zemalja, a privlače je izazovne lokacije poput pustinje, džungle, vulkana, glečera, podmorja…

– Posjetila sam 40-ak zemalja na četiri kontinenta. Jedna od najzabačenijih lokacija na kojima sam bila je Andamansko otočje, smješteno u Indijskom oceanu te teritorijalno pripada Indiji. Tamo sam krenula nakon četverodnevnog gostovanja na indijskom vjenčanju u gradu Chennaiju. Uz to što je pravi izazov doći do tamo i dobiti dozvolu za boravak, vrlo je ograničeno kretanje jer je jedno od rijetkih mjesta naseljenih domorocima koji nikada nisu bili u doticaju s civilizacijom. Osim kopna, nastojim izvidjeti i podmorski svijet te sam tamo ronila na koraljnom grebenu. Uz šarolik podmorski svijet te tropske vode nastanjuju i morski krokodili koji se skrivaju u korijenju mangrova – kazala je.

Ustupila Željka Trepotec.

Jedna od lijepih uspomena s putovanja je i ronjenje na Islandu.

– U neopisivo kristalnoj vodi filtriranoj desetljećima kroz slojeve vulkanskog tla, nalazi se pukotina Silfra koja razdvaja sjevernoameričku i europsku tektonsku ploču. Bila je šteta propustiti tu priliku, pa sam tako ronila i na temperaturi od svega 4 Celzijeva stupnja između tektonskih ploča, u svježe odmrznutoj vodi ledenjaka – istaknula je.

Pukotina Silfra na Islandu. Ustupila Željka Trepotec.

Kaže da rado putuje i na Bliski istok, a jedna država te regije posebno joj je prirasla srcu – Izrael.

– Osobito grad Jeruzalem, glavni grad triju monoteističkih religija, grad u kojem svaki kamen priča priču. U susjednom Jordanu boravila sam usred pustinjske doline Wadi Rum u beduinskom šatoru i nikad ugodnije gostoprimstvo nisam osjetila. Kao i Balkan, ta regija diše – napominje.

Dodaje da joj i bavljenje znanošću omogućuje mnogobrojna putovanja i to pogotovo kada odlazi na znanstvene konferencije pa je tako posjetila mnoge europske destinacije. Uz to, kaže da je prezentirala svoj rad na Sveučilištu Berkeley u Kaliforniji, što se pak ugodno spojilo s posjetom Nacionalnom parku Yosemite, a putovanje je nastavila do Floride, gdje je posjetila močvaru Everglades poznatu kao stanište aligatora.

Ustupila Željka Trepotec.
Slobodno vrijeme koristi za rad na sebi

Osim putovanja, slobodno vrijeme koristi i za rad na sebi jer smatra da tu uvijek ima posla.

– To uključuje i redovitu sportsku aktivnost. Bavarska ima svoje geografske čari zvane Alpe pa ovisno o vremenskim uvjetima odlazim na skijanje ili planinarenje. Volim brzi latino ritam, što prakticiram kroz salsu i bachatu. Istraživanja upućuju na to da je jedna od tajni dugovječnosti kalorijska restrikcija, tako da se minimalno bavim kuhanjem. Zanimaju me sve teme, nastojim upijati informacije iz svih izvora. Opušta me čitanje, trenutno o nutricionizmu i općenito o faktorima koji utječu na zdravlje, van genetskih predispozicija. Gledam dokumentarce o prirodi, drugim kulturama, povijesti. Informiram se o ekonomskim predikcijama, stanju na burzi, političkim zbivanjima – kazala je Trepotec.

A što se tiče planova… – Moj tata uvijek kaže “ne delaj ražnja dok je zajec još u šumi”. Bumo vidli. Ideja definitivno ne manjka, ni u poslovnom, a ni u privatnom području – zaključila je.

Pripremile Silvija Škoda i Adela Zember.

zatvori