Srijeda, 17. travnja 2024.

FOTO Završen je projekt izgradnje reciklažnog dvorišta u Virju: ‘Neka Općina Virje bude primjer drugima’

Završna konferencija projekta izgradnje reciklažnog dvorišta u Virju održana je danas u virovskoj općinskoj vijećnici.

– Vrlo sam zadovoljan i sretan time što smo došli do kraja ovog projekta u ugovorenom roku – istaknuo je načelnik Općine Virje Mirko Perok. – Od 1. ožujka reciklažno dvorište bit će otvoreno za sve mještane općine Virje. Tamo će moći besplatno odlagati pojedinačni otpad koji će se sortirati. Projekt je tekao odlično i moram zahvaliti i pročelnici Kristini Filipović koja ga je vodila, kao i svima koji su u projektu sudjelovali.

Snimio Marko Posavec.

Načelnik je posebno spomenuo Osnovnu školu prof. Franje Viktora Šignjara i Dječji vrtić Zrno gdje djeca od malih nogu uče kako pravilno odvajati otpad i zašto je to važno. Naglasio je i ulogu tvrtke Drava kom: – Nije lako upravljati reciklažnim dvorištem, za to su potrebna određena znanja i iskustva jer se tamo nalazi puno vrsta otpada – kazao je Perok.

Virovski načelnik najavio je još jedan sličan projekt: sanaciju divljeg odlagališta otpada Hatačanovo. Odlagalište je zatvoreno, u tijeku je rješavanje imovinsko-pravnih odnosa, a vrijednost projekta iznosit će oko 15 milijuna kuna od čega će 85% sufinancirati Europska unija, 10% država, a 5% Županija i Općina. – Tu ćemo zaposliti našu građevinsku operativu i ljude iz ovoga kraja, a riješit ćemo problem divljeg odlagališta na zadovoljstvo svih – najavio je Perok.

Snimio Marko Posavec.

Posebnu zahvalu na suradnji i sufinanciranju projekta izgradnje reciklažnog dvorišta uputio je Koprivničko-križevačkoj županiji i županu Darku Korenu. Župan je sa svoje strane istaknuo kako je odnos Općine Virje i Županije zaista na izuzetno visokoj razini:

– Sve to što kroz ove projekte uspijemo napraviti u sredinama u kojima živimo, a Županija je skup svih tih sredina u kojima Virje u mnogočemu prednjači, činimo za ljude koji ovdje žive – kazao je župan Koren te nastavio:

– Gospodarenje otpadom je jedna od najvažnijih sastavnica suvremenog života svake sredine i to ne treba posebno dokazivati. Osobno sam puno uključen u te projekte već desetak i više godina pa se usudim reći da znam ponešto o tome. Ovaj projekt reciklažnog dvorišta jedna je sastavnica sveukupnog koncepta zbrinjavanja otpada na suvremen način i nema baš puno sredina u svakoj županiji koje tome tako pristupaju. Za to su, uz znanje i volju, potrebna i financijska sredstva, a Općina Virje sve to ima – rekao je župan.

Snimio Marko Posavec.

– Dobro sam upoznat i s drugim projektima koji su ovdje u realizaciji ili u planu i koji se savršeno uklapaju u tu sliku uspješnog razvoja cijele ove sredine. Nedavno je ovamo preseljeno i sjedište tvrtke Drava Kom koja ima izuzetno značajnu ulogu u rješavanju takvih pitanja i u drugim općinama. Neka Virje bude primjer drugima kako na suvremen način provoditi zbrinjavanje otpada – zaključio je župan Koren.

Projekt izgradnje reciklažnog dvorišta na području Općine Virje proveden je sukladno Ugovoru o dodjeli bespovratnih sredstava za projekte koji se financiraju iz Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014. – 2020. Ugovor je Općina sklopila 28. veljače 2019., a ukupna vrijednost projekta je 2.453.709,88 kn, od čega prihvatljivi troškovi iznose 2.264.628,63 kn. Ostvarena bespovratna sredstva iz Kohezijskog fonda iznose 1.924.934,33 kn, što čini 85% prihvatljivih troškova. Ostatak sredstava osiguran je iz proračuna Općine Virje i Koprivničko-križevačke županije.

Snimio Marko Posavec.

Tijekom provedbe projekta na području Općine provedene su informativno-obrazovne aktivnosti kojima su građani informirani o razvrstavanju otpada, korištenju reciklažnog dvorišta i vrstama otpada koji će se zaprimati u reciklažnom dvorištu. Održane su i edukativne radionice za djecu u Dječjem vrtiću Zrno te u Osnovnoj školi prof. Franje Viktora Šignjara, a na završnoj konferenciji izloženi su radovi djece i odgajateljica iz virovskog vrtića na temu razvrstavanja otpada.

Snimio Marko Posavec.

Na završnoj konferenciji uz načelnika Peroka i župana Korena bili su i zamjenik župana Darko Sobota, ravnateljica PORA-e Razvojne agencije Koprivničko-križevačke županije Melita Birčić i voditeljica Odjela za razvojne projekte u PORA-i Senada Ranilović, predstavnik izvođača radova – tvrtke GT Jura d.o.o. Davor Cikoš, predstavnica tvrtke MAXICON d.o.o. Tena Brajdić, ravnateljica virovske škole Marica Cik Adaković, ravnateljica DV Zrno Maja Šobak s odgojiteljicama i mališanima, direktor Drava Koma Goran Gregurek i direktorica Turističke zajednice područja Središnja Podravina Elizabeta Milanović Glavica, a konferenciju je vodila pročelnica Jedinstvenog upravnog odjela Općine Virje Kristina Filipović.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Kohezijskog fonda.

zatvori