Petak, 19. travnja 2024.

VIDEO Pogledajte snimku velikog meteora čija se detonacija čula i iz Koprivnice

Nadzvučni prasak velikog meteora koji je danas prijepodne ušao u Zemljinu atmosferu iznad Hrvatske čuo se i iz Koprivnice i Podravine.

Sjajan meteor, astronomskim rječnikom bolid, uletio je u atmosferu velikom brzinom oko 10:30. Zvuk se čuo koju minutu kasnije, koliko mu je trebalo da dođe do tla, i to iz većine gradova u sjevernoj Hrvatskoj. Ponegdje su se zatresli i prozori. Neki su pomislili da se radi o potresu, a drugi da su MiG-ovi probili zvučni zid.

“Raspad se prema procjenama dogodio na visini većoj od 30 kilometara i zato je eksplozija viđena iz velikog dijela Hrvatske: od Istre i Dalmacije do Zagreba”, objavio je Hrvatski astronomski savez.

Točna lokacija detonacije bit će poznata nakon analize podataka s automatskih kamera i seizmografa. Zasad nije poznato ni jesu li fragmenti nebeskog tijela preživjeli prolaz kroz Zemljinu atmosferu te gdje su eventualno mogli pasti.

Podsjetimo, sličan događaj zabilježen je nad Koprivnicom najmanje dva puta u posljednje dvije godine: 8. travnja 2018. i 29. studenog iste godine.

Video: Tomislav Čar (Zagreb)

 

Učinilo mi se da sam nešto vidio….

Posted by Tomislav Čar on Friday, February 28, 2020

 

Video iz gradića Fano u Italiji

 

zatvori