Četvrtak, 28. ožujka 2024.

IMAMO DOBITNICU Evo tko je osvojio Podravkin valentinovski poklon-paket SA SRCEM

Priznajte, nepopravljivi ste romantičar i, iako se pravite cool, s nestrpljenjem očekujete 14. veljače, Dan zaljubljenih.

A tim povodom, Drava.info i Podravka poklanjaju vam poklon-paket SA SRCEM! U njemu su slatki Podravkini proizvodi: LINO LADA GOLD i LINO LADA DUO, PEKMEZ OD ŠLJIVA, DŽEM OD MARELICE, KVIKI CHOCO LOLS, PRELJEV PANNA COTTA i MALINA, ČOKOLADNI MUFFINI, BOURBON VANILIJA ŠEĆER i CIMET ŠEĆER.

Poklon-paket je osvojila Anđela Flac. Čestitamo! Upute smo vam poslali e-poštom.

“Valentine” i “Valentini”

Zaljubljeni ste? Divno! Shvatite taj dan kao još jednu priliku, nešto posebniju i svečaniju od ostalih, da odabranici/odabraniku srca svoga kažete: “Volim te!”

Spadate li u gurmane (a u to smo sigurni!), priuštite sebi i partneru gurmanski užitak koji ćete dugo pamtiti. Vjerujemo da ćete pun pogodak postići “gozbom s afrodizijacima”,
za koju vam nudimo popis sastojaka, dok ostatak pripreme prepuštamo vama i vašoj mašti!

Možda su vaši planovi za Valentinovo drukčiji i svog “Valentina” još tražite? Ili ste ga našli i smišljate najbrži prečac do njezina/njegova srca?

Odgovor znate: slijedi poziv na “večeru upoznavanja”… Jer, ljubav ionako dolazi iz sitog i zadovoljnog želuca (to valjda ima neke veze s leptirićima koji se upravo tu negdje uskomešaju pri pogledu na Nju ili Njega).

Kako je sve počelo

Priča o tome odakle počinje slavljenje Sv. Valentina ima nekoliko, a nama se najviše sviđa ova, možda ne u potpunosti istinita, ali svakako najromantičnija. U ranokršćanskom Rimu vladao je strogi car Klaudije I. koji je naredio vojnicima da se ne smiju ženiti jer se bojao da se neće dovoljno srčano boriti, nego će u mislima biti kod kuće sa svojim obiteljima. Svi svećenici, osim Valentina, odlučili su poštivati carevu odluku i obredi vjenčanja više se nisu vršili.

Kako je stari rimski svećenik Valentin vjerovao u ljubav i u sve njezine blagodati, oglušio se o carevu odluku i počeo potajno održavati ceremonije vjenčanja, darujući mladence pritom crvenim ružama iz svoga vrta, sve dok ga nisu ulovili i bacili u tamnicu 14. veljače (večer uoči rimskog proljetnog blagdana Luperkalije) i tamo mu oduzeli život. Nedugo zatim narod ga je proglasio svecem pa kada se u Rimu učvrstilo kršćanstvo, svećenstvo je odlučilo spojiti blagdan Luperkalije i smrt svetog Valentina. Odredili su da će se novi praznik slaviti 14-og, a ime su mu dali u spomen na ovog sveca.

Običaji na Dan sv. Valentina

Iako se u Hrvatskoj još ne može govoriti o tradiciji slavljenja Valentinova, u drugim zemljama to je stoljećima jedan od najvažnijih dana u godini.

Primjerice u Engleskoj, djeca su se na taj dan odijevala kao odrasli pa tako hodala od kuće do kuće i pjevala prigodne pjesmice (nešto poput maškara u našim krajevima).

U Walesu su se poklanjale izrezbarene ljubavne drvene žlice na kojima su najčešći motivi bila srdašca, ključevi i ključanice.

U srednjem vijeku iz posude su se izvlačila imena koja bi otkrivala “Valentina”, a njegovo ime bi se nosilo na rukavu po tjedan dana.

Afrodizijaci

Ispecite kolačiće u obliku srca, začinite ih cimetom, đumbirom i kardamomom.

Oštrige, kavijar, tartufi, začini poput cimeta, klinčića, mirisna ulja… Iako to nikada nije znanstveno utvrđeno, određenim se namirnicama još od srednjega vijeka pripisuju afrodizijačka svojstva. Evo popisa najčešćih i sretno vam iskušavanje!

  • Šparoge – već im je i sam izgled vrlo sugestivan, a navodnim su se afrodizijačkim svojstvima proslavile u 19. stoljeću u Francuskoj gdje se mladoženjama na svadbenoj svečanosti serviralo tri jela sa šparogama. Najveći užitak pružaju kada ih servirate s umakom od maslaca i jednostavno jedete prstima!
  • Kavijar – tajna kavijara sasvim je kemijske prirode: naime, kao i oštrige, sadrži velike količine cinka, koje pojačavaju proizvodnju testosterona. Dodajmo tome i senzualno pucketanje koje nastaje u ustima dok ga jedemo, i jasno je zašto ta riblja jajašca spadaju u omiljenu hranu ljubavnika!
  • Oštrige – zasigurno najpoznatiji afrodizijak svoju popularnost duguje i izgledu nedvojbene asocijacije. Nježna tekstura sirovih oštriga stavlja je na sam vrh erotične hrane.
  • Šampanjac – piće koje predstavlja dokoni užitak, luksuz i dobro raspoloženje odavno se smatra ljubavnim napitkom. Mjehurići suptilno, ali neodgodivo udaraju ravno u mozak i čine lice ozarenijim, a ponašanje slobodnijim!
  • Tartufi – osjetilni, “zemljani” miris ovih rijetkih gljiva uzbuđuje sva osjetila; iako su veoma skupi, utješno je da je dovoljna i mala količina.
  • Luk – možda niste znali, no crveni i bijeli luk također su puni iznenađujućih svojstava! Vratimo se opet Francuzima i njihovim svadbenim svečanostima: mladencima se jutro nakon vjenčanja za obnavljanje libida nudi poznata juha od luka!
  • Čokolada – čak je i Casanova veličao moć čistog kakao napitka, a svojedobno je u nekim samostanima bio strogo zabranjen.
Valentinovo
  • Od brze hrane ne odstupate ni za blagdane? I za vas postoji rješenje: ispecite pizzu u obliku srca, a ispunite je afrodizijacima poput inćuna, primjerice.
  • Za slatko na kraju ispecite kolačiće u obliku srca, začinite ih cimetom, đumbirom i kardamomom.

Recept za zaljubljene valentinovske muffine pronađite ovdje!

Izvor teksta: Coolinarika.com

zatvori