Petak, 19. travnja 2024.
Home Aktualno Dosta će puhati: Meteorolozi upozoravaju na jak vjetar u Podravini i Prigorju

Dosta će puhati: Meteorolozi upozoravaju na jak vjetar u Podravini i Prigorju

0
Dosta će puhati: Meteorolozi upozoravaju na jak vjetar u Podravini i Prigorju
Snimio Marko Posavec.
Ilustracija / snimio Marko Posavec (arhiva).
Hladna fronta u ovim trenucima polako napušta naše krajeve. Vjetar je ponegdje prouzročio probleme i štete, poput zastoja na cesti u Carevdaru gdje je srušeno stablo zahvatilo električne vodove i zaustavilo promet. No, za srijedu meteorolozi najavljuju još jače udare sjeverca.

Tako je Državni hidrometeorološki zavod u svojoj prognozi za sutra najavio izrazito vjetrovito vrijeme. Izdano je i narančasto upozorenje: “Olujni udari sjevernog vjetra, osobito na krajnjem sjeveru. Srednja brzina vjetra 40-55 km/h; Najjači udari vjetra 55-105 km/h. Budite spremni na poremećaje, oštećenja konstrukcija i rizik od ozljeda zbog iščupanih stabala, polomljenih grana te letećih krhotina. Moguć je prekid prometa i prekid opskrbe električnom energijom.” (izvor)

Sama fronta ostavila nam je 15-ak litara kiše po kvadratnom metru, a udari vjetra dosegli su približno 50 km/h. Za srijedu, dakle, meteorolozi upozoravaju na vjetar koji bi mogao biti i dvostruko jači od današnjeg. Realnije je, međutim, oko 50 do 70 km/h. Grmljavine u Koprivnici nije bilo, ali zabilježena je u široj okolici.

Stoga bi u srijedu možda bilo dobro izbjegavati parkiranje automobila ispod starih i oronulih stabala te oštećenih građevina, kao i pričvrstiti sve što bi eventualno moglo odletjeti. Pripazite na moguće srušene grane i “odbjegle” predmete na cesti. Bit će i hladnije uz temperature do 5 ili 6 stupnjeva; naravno, uz vjetar će dojam hladnoće biti veći. Prevladavat će promjenjivo oblačno vrijeme, možda uz sunčana razdoblja te djelomično razvedravanje potkraj dana, a samo mjestimice može pasti i još malo kiše.

zatvori