Petak, 19. travnja 2024.

U koprivničkoj Župi blaženog Alojzija Stepinca proslavljeno Stepinčevo

Koncelebriranom svetom misom koju je u zajedništvu sa svećenicima Koprivničkog dekanata predvodio varaždinski biskup mons. Bože Radoš, u Župi blaženog Alojzija Stepinca u Koprivnici danas je proslavljen spomendan hrvatskog blaženika kardinala Alojzija Stepinca.

Obilježavanju 60. godišnjice mučeničke smrti blaženoga kardinala i zagrebačkog nadbiskupa, uz brojne svećenike i vjernike, ispred Koprivničko-križevačke županije prisustvovao je predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar.

Proslava Stepinčeva kojom se vjernički narod prisjeća života i smrti blaženika Stepinca kruna je devetodnevne priprave tijekom kojih su koprivničku župu pohodili brojni svećenici te uz molitvu i razmatranja na brojne nakane vodili vjernike kroz duhovnu obnovu.

Blaženi Alojzije Stepinac rođen je 8. svibnja 1898. godine u mjestu Brezarić, župa Krašić. Za svećenika je zaređen u Rimu 16. listopada 1930., a nakon četiri godine papa Pio XI. imenovao ga je zagrebačkim biskupom koadjutorom kao najmlađeg biskupa na svijetu s 36 godina života i četiri godine svećeništva. Za vrijeme II. svjetskog rata javno osuđuje rasnu ideologiju te progone i zauzima se za poštivanje ljudske osobe i slobode. Nakon rata 1946. nevin je osuđen na 16 godina zatvora i prisilnog rada u zatvoru Lepoglava te daljnjih 5 godina lišenja svih građanskih prava. Kardinal Stepinac umro je 10. veljače 1960. u kućnom pritvoru u Krašiću, a papa Ivan Pavao II. u Mariji Bistrici 3. listopada 1998. godine proglasio ga je blaženim.

(Koprivničko-križevačka županija)

Foto: Prigorski.hr
Foto: Prigorski.hr
Foto: Prigorski.hr
Foto: Prigorski.hr
Foto: Prigorski.hr
Foto: Prigorski.hr
zatvori