Utorak, 16. travnja 2024.

Sastao se Stožer civilne zaštite, župan Koren: Želimo poslati jasnu poruku kako je situacija pod kontrolom

Koordinacija Stožera civilne zaštite Koprivničko-križevačke županije i zdravstvenih djelatnika na temu koronavirusa održana je jutros u koprivničkoj Općoj bolnici ‘Dr. Tomislav Bardek’.

Koordinacija je sazvana na temelju jučerašnje odluke Stožera da će se sastanci o aktualnostima koje se tiču koronavirusa održavati redovito s ciljem pravovremene razmjene informacija i informiranja javnosti.

Koordinaciju je vodio zamjenik župana, ujedno i načelnik Stožera Ratimir Ljubić koji je uvodno zahvalio svima na suradnji i kvalitetnoj komunikaciji. Župan Darko Koren potom je izrazio zadovoljstvo načinom na koji sustav funkcionira kazavši kako je u ovom trenutku, osim provođenja svih potrebnih mjera prevencije potrebno raditi i na edukaciji te smirivanju tenzija u javnosti:

– Profesionalno i odgovorno vodite sustav i sve sastavnice funkcioniraju na najvišoj razini što je za svaku pohvalu. Trenutno je važno provoditi sve one smjernice i protokole koji su propisani od strane nadležnih državnih tijela, a naglasak treba staviti i na edukaciju te smirivanje javnosti koja je uznemirena. U tom smislu želimo poslati jasnu poruku kako je situacija pod kontrolom, spremni smo na sve scenarije, no u ovo trenutku uistinu nema potrebe za stvaranjem bilo kakve napetosti što uostalom poručuje i ministar zdravstva Vili Beroš. Stanovnici Koprivničko-križevačke županije mogu biti mirni jer smo potvrdili spremnost svih sastavnica zdravstvenog sustava – naglasio je župan Koren.

O aktualnom stanju prisutne je informirala ravnateljica Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije Draženka Vadla: – U našoj županiji u ovom trenutku nema sumnje ni pozitivnih na koronavirus. Stanje se detaljno prati i nema nikakvih razloga za stanje napetosti među populacijom. Epidemiolozi su dežurni, zaprimaju pozive i savjetuju građane te još jednom apeliram da se u slučaju sumnje na koronavirus građani javljaju na naše otvorene telefone i ne dolaze direktno u ambulante.

Epidemiolozi u Koprivničko-križevačkoj županiji su dostupni radnim danom od 7 do 15 sati na broj telefona 048/681-401 ili 048/655-121, a poslije 15 sati, vikendom i blagdanom na broj pripravnog epidemiologa 098/592-215 bez obzira radi li se ili ne o simptomima sličnim gripi (povišena tjelesna temperatura, kašalj, grlobolja, kratak dah, umor).

Ravnatelj koprivničke bolnice Mato Devčić dodao je kako je bolnica svojim kapacitetima, opremom te stručnošću medicinskih djelatnika u potpunosti spremna za prijem takvih pacijenata. Načelnik PU koprivničko-križevačke Vjekoslav Štimac informirao je kako su zemlje zahvaćene koronavirusom Kina, Južna Koreja, Iran, Hong Kong, Japan i Singapur te pokrajine Italije: Lombardia, Veneto, Piedmont i Emilia-Romagna te da se ne preporučuje odlazak na navedene destinacije.

Stožer Koprivničko-križevačke županije kontinuirano pratiti daljnji razvoj situacije te će pravovremeno informirati javnost putem medija.

Sve informacije, upute, protokoli i smjernice te aktualnosti vezane za koronavirus mogu se pronaći na službenim mrežnim stranicama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, Ministarstva zdravstva, Ravnateljstva civilne zaštite te Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

(Koprivničko-križevačka županija)

zatvori