Petak, 29. ožujka 2024.

Slavenov dres nosila su petorica od deset najboljih strijelaca HNL-a u povijesti

Slaven Belupo u svojoj je povijesti imao vrsne napadače. Od ulaska u Prvu ligu tu su bili i domaći i strani napadači koji su bili prava napast za protivničke obrane.

U posljednje vrijeme glavna karika Slaven Belupa je legendarni 37-godišnjak Ivan Krstanović. Popularni Krle zabio je 97 golova u HNL-u. Još samo tri gola dijele ga do okrugle stotke, a samo jedan kako bi se izjednačio na vječnoj listi strijelaca s Tomislavom Ercegom na petom mjestu. Krle je trpao u dresu Zagreba, Rijeke, Zadra, Dinama, Lokomotive i sada Slavena.

Ako malo bolje zavirimo u poredak deset najboljih strijelaca od osnutka Hrvatske nogometne lige, vidjet ćemo da se tamo nalaze čak četiri bivša i jedan sadašnji nogometaš Slaven Belupa.

Redom su to Davor Vugrinec koji je prvi strijelac sa 146, na četvrtom mjestu je Miljenko Mumlek sa 106, šesti je sadašnji topnik Farmaceuta Ivan Krstanović s 97 golova, deveto mjesto zauzima Renato Jurčec s 85 dok top 10 zatvara Marijo Dodik s 83 postignuta pogotka.

Spomenimo još kako Krstanović može napredovati na listi. Vjerujemo kako će već u sljedećih par kola prestići Tomislava Ercega, a ako mu se “otvori” možda može ugroziti i Miljenka Mumleka. Pitanje je do kada ćemo ga gledati na terenima HNL-a.

Ti podaci upućuju na određenu konstantu koju Slaven ima već dugi niz godina jer su u njemu nastupali ponajbolji napadači hrvatskog nogometa. Bilo je tu i rasnih strijelaca koji su kraće razdoblje bili u Slavenu, ali su ostavili traga za sobom kao što su Bojan Vručina, Muzafer Ejupi, Dino Kresinger i drugi.

Top 10 strijelaca HNL-a
  1. Davor Vugrinec 146
  2. Igor Cvitanović 126
  3. Joško Popović 111
  4. Miljenko Mumlek 106
  5. Tomislav Erceg 98
  6. Ivan Krstanović 97
  7. Nino Bule 89
  8. Robert Špehar 88
  9. Renato Jurčec 85
  10. Marijo Dodik 83
zatvori