Četvrtak, 25. travnja 2024.

SIGURNOST DRŽAVNE GRANICE Poljoprivrednici prilikom radova prešli na mađarsku stranu

Državna granica s Republikom Mađarskom na području Koprivničko-križevačke županije u 2019. je godini bila sigurna.

Istaknuo je to na godišnjoj konferenciji za medije Policijske uprave koprivničko-križevačke voditelj Službe za granicu Siniša Došenović:

– Tijekom 2019. godine preko naših graničnih prijelaza granicu je prešlo oko 185 tisuća putnika. U odnosu na godinu ranije to je smanjenje od 2,5 posto. Što se tiče nezakonitih prelazaka državne granice, tijekom 2019. godine imali smo samo jedan slučaj s dvije osobe, što je veliko smanjenje u odnosu na prethodnu godinu, više od 90 posto.

Siniša Došenović
Siniša Došenović. Snimio Marko Posavec.

Za razliku od 2018. godine, lani nije bilo slučajeva uporabe krivotvorenih ili tuđih putnih isprava niti izbjegavanja granične kontrole.

– Što se tiče povrede državne granice, 2019. smo imali jednu povredu državne granice u kojoj su sudjelovale četiri osobe, što je povećanje u odnosu na prethodnu godinu kada takve događaje nismo zabilježili.

Taj slučaj povrede državne granice odnosi se na poljoprivrednike koji su prilikom radova prešli na drugu stranu, pojasnio je Došenović.

Prema svim tim pokazateljima, zaključio je da je stanje na državnoj granici povoljno. Napomenuo je i da je zabilježeno 25 slučajeva krijumčarenja preko granice, od čega su se 24 odnosila na drogu.

zatvori