Četvrtak, 25. travnja 2024.

Rijeka Drava povezala tri škole u novom eko-projektu: Gimnazija Fran Galović postaje aquamobilna škola

Koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović iz natječaja INTERREG V-A odobren je eko-projekt ‘Ecooperation’ vrijedan 1,8 milijuna eura kojim ona postaje u potpunosti ‘aquamobilna’ škola.

Kako nam je pojasnio ravnatelj koprivničke Gimnazije Vjekoslav Robotić, ideja za projekt nastala je upravo u toj školi. Partnere za provođenje projekta našli su kod susjeda Međimuraca u Srednjoj školi Prelog i u mađarskoj gimnaziji Csurgó koja je preuzela ulogu nositelja projekta. Za ovaj projekt, koji se u Gimnaziji počinje provoditi od 1. travnja, stiže 66 tisuća eura.

O čemu je zapravo riječ? Ovim eko-projektom škole-partneri povezuju se na nekoliko razina i sve to kako bi se ojačali materijalni i personalni kapaciteti škole, razvile kompetencije i eko-vještine učenika, ističe Robotić:

– Osnovna ideja je bila da se tri škole povežu na tri razine: voda, zrak i zemlja. Tako je napravljena i raspodjela zadataka pa će se naša gimnazija baviti aquamobilnošću te proučavanjem kemije, fizike, geografije i povijesti vode – rekao je Robotić.

Srednja škola Prelog bavit će se ispitivanjem zraka i ciklomobilnošću, a partneri iz mađarskog Csurga ispitivanjem tla. U svim školama učenici se poučavaju modernim vrednotama važnima za fiziokratski razvoj školstva koje je budućnost, ističe Robotić i dodaje da učenici usvajaju i hvalevrijedne eko vještine.

– Provođenje ovog projekta zahtijevat će i posebnu opremu za aquamobilnost koja stiže u koprivničku gimnaziju. Radi se o opremi kojom će se proučavati kemija, fizika i biologija vode, ali i plovećim laboratorijima koji će biti testne točke na rijeci Dravi koja nas sve povezuje – nabrojio je Robotić.

Spomenimo i da je koprivnička gimnazija sa stopostotnim učinkom odradila i prethodni INTERREG projekt CHEC pa ravnatelj Robotić ističe da je optimističan za projekt koji je pred njima.

Uz to, koprivnička gimnazija je uključena i u nekoliko Erasmus+ projekata koje uspješno provodi, a u proteklih deset godina imali su 500-tinjak mobilnosti učenika. Škola je ujedno i eTwinning škola i Škola – ambasador EU. Svi ti projekti koji se provode vrijedni su ukupno oko šest milijuna kuna, zaključio je ravnatelj Robotić.

zatvori