Petak, 29. ožujka 2024.

Razvoj cikloturizma: Županija planira izgraditi 10 novih odmorišta uz rijeku Dravu te na jezerima Šoderica i Čingi-Lingi

Koprivničko-križevačka županija nastavlja s ulaganjima u razvoj cikloturizma. Za tu će relativno noviju granu rekreativnog turizma Županijska uprava ove godine izdvojiti 400 tisuća kuna.

Podsjetimo, na području Podravine i Prigorja u posljednje je tri godine uloženo malo više od milijun kuna u opremanje cikloturističkih ruta i izgradnju deset odmorišta.

Marijan Štimac. Foto: Sonja Barčanec.

– Uspostavljeno je ono što županija nije imala. Prije tri godine nismo imali službene, označene GPS-om, prijeđene i karakterizirane cikloturističke rute, a danas ih imamo deset. Cilj je da turisti koji se kreću međunarodnom rutom dulje borave na području naše županije. Unutar toga, mi smo dosad na deset lokacija uspostavili biciklistička odmorišta s parkiralištem, klupama, interpretacijskim pločama i servisnim solarnim stanicama za popravak bicikla – podsjetio je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, komunalne djelatnosti i poljoprivredu Marijan Štimac.

Ove godine Županija nastavlja s ulaganjima, a cilj je izgraditi još deset odmorišta uz rijeku Dravu.

– Razmatramo mogućnost da izgradimo novih deset odmorišta, prvenstveno na rutama vezanima uz područje rijeke Drave odnosno na ruti D7 Balaton – Karlobag koja prolazi vertikalno kroz našu županiju. Uz to, na svim odmorištima gdje ne postoje servisne stanice cilj nam ih je postaviti.

U sklopu projekta “Amazon of Europe Bike Trail” u kojemu Županija sudjeluje s još četiri države – Austrijom, Slovenijom, Mađarskom i Srbijom, planira se još novih sadržaja.

– Unutar tog trogodišnjeg projekta, koji je sada otprilike na polovici provođenja, planira se izraditi i web stranica na servisu Booking.com gdje će svi pružatelji usluga moći staviti svoje smještajne i uslužne ponude tako da cikloturisti unaprijed mogu rezervirati svoj smještaj. Jednako tako, uspostavit će se ruta koja će se preklapati s dravskom te će se izgraditi dva odmarališta, na jezerima Šoderica i Čingi-Lingi – najavio je Štimac.

zatvori