Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO/VIDEO Podravka je otvorila vrata najsuvremenijeg prehrambeno-tehnološkog laboratorija u regiji, nosi ime profesorice Zlate Bartl

Podravka je danas otvorila vrata najsuvremenijeg prehrambeno-tehnološkog laboratorija u regiji. Služit će za napredna senzorska i kulinarska istraživanja, a ime će nositi po profesorici Zlati Bartl, najzaslužnijoj za mješavinu začina Vegetu koja je Podravki donijela svjetsku slavu.

– Mislim da je upravo 100. rođendan prof. Zlate Bartl bio povod da se ovaj laboratorij otvori, ujedno da Podravka još jednom iskaže zahvalnost i poštovanje prema profesorici, ali i svim ljudima koji su stvarali i gradili Podravku. Laboratorij u koji smo uložili preko milijun eura je u rangu najboljih laboratorija naše konkurencije i zasigurno to našim stručnjacima omogućuje da budu jednako avangardni, inovativni i kreativni, da na tragu prof. Bartl stvaraju nove generacije proizvoda za naše potrošače – rekao je predsjednik Uprave Podravke Marin Pucar.

Laboratorij se sastoji od dva dijela, onog za kulinarska istraživanja te onog za senzorska ispitivanja odnosno testiranja hrane.

– Novi laboratorij nudi potpuno novu dimenziju u razvoju proizvoda. Ono što je njegov specifikum je da na jednom mjestu, u jednom laboratoriju možete dobiti sve: od razvoja, kulinarskog prototipa do razvojnog prototipa i istestiranog prototipa koji može ići u druge faze razvojnog procesa. Sve to možete dobiti uz pomoć najnovije tehnologije. Naime, imamo novog robota za 3D printanje hrane. Imamo zaista najnaprednije senzorske metode za procjenu hrane koje uključuju osim kognitivne ocjene hrane i emocionalni, unutarnji aspekt testiranja hrane. To je jedna posebnost za koju ne znam postoji li drugdje u regiji – rekla je direktorica sektora Istraživanje i razvoj dr. sc. Jasmina Ranilović.

Dodajmo da je povodom 100. obljetnice rođenja Zlate Bartl danas održan i stručni panel pod nazivom “Zalogaj budućnosti – personalizirana proizvodnja hrane za globalno tržište”.

 

Podravka otvara novi najsuvremeniji laboratorij u regiji

Objavljuje Drava.info u Petak, 21. veljače 2020.

zatvori