Petak, 29. ožujka 2024.

Novi projekt u Obrtničkoj školi Koprivnica: EDU Roma je inovativan način rješavanja problema između romske zajednice i većinskog stanovništva

Obrtničkoj školi Koprivnica na natječaju INTERREG V-A odobren je projekt „EDU Roma“. Kako je rekao ravnatelj Zlatko Martić, provodit će se u partnerstvu s Pučkim otvorenim učilištem Koprivnica koje je nositelj projekta, zatim romskom udrugom iz Sigeta te romskom školom iz Pečuha.

– Misija ovog projekta je pomoć romskoj populaciji s jedne i druge strane granice. Riječ je o inovativnom i zanimljivom načinu rješavanja problema između romske zajednice i većinskog stanovništva. Uz to, cilj je olakšati romskoj djeci ulazak u obrazovni sustav – rekao je ravnatelj.

Martić je rekao da veliki postotak u njihovoj školi čine učenici romske nacionalne manjine za koje kaže da su se izuzetno dobro integrirali u obrazovni sustav, a i suradnja s ovom zajednicom je vrlo uspješna.

Ravnatelj je istaknuo da su ovim projektom planirane brojne aktivnosti koje između ostalog uključuju izradu jednog neformalnog kurikuluma za obrazovanje odgojitelja i svih partnera koji će pomagati djeci i učenicima u ovom projektu.

– Tu je i na nabava opreme za izradu video materijala kojim će se snimiti jedan kratki film o romskom načinu života i životnim uvjetima, zatim razmjena iskustava, znanja i vještina, izrada internetske stranice kao platforme za romsku internetsku televiziju, organizacija romskog dana filma – objasnio je Martić.

Dodajmo i da je vrijednost ovog projekta 250.000 eura, a udio Obrtničke škole Koprivnica 41.000 eura.

zatvori