Petak, 19. travnja 2024.

NOĆ MUZEJA Robert Čimin: Naše objekte posjetilo je više od 2200 posjetitelja, najatraktivniji su bili svjetlosna instalacija i humanoidni pijetao

Noć muzeja obilježena je u petak u Koprivnici i okolici. Ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin zadovoljan je ovom centralnom muzejskom manifestacijom koja svake godine privlači velik broj korisnika.

– Ljudi su nakon Nove godine uistinu željni kulturnog sadržaja nakon tog depresivnog stanja u koje svi mi polako tada ulazimo, jedva čekamo zadnji petak u siječnju i nakon toga izlazimo van. I u tu svrhu koprivnički muzealci osmišljavaju razne interaktivne programe i to ne samo u Koprivnici već i u okolici u svim galerijama o kojima skrbimo – rekao je Čimin.

Dodao je da je sve muzejske objekte koji su bili otvoreni od 18 do 22 sata ili do ponoći posjetilo 2247 posjetitelja. Muzej grada Koprivnice  posjetio je 601 posjetitelj, Galeriju Koprivnica 510, Galeriju Mijo Kovačić 777, Peteranec 190 i Hlebine 169.

– Nismo zadovoljni jer je to realna brojka koja se ponavlja iz godine u godinu. Prošle godine imali smo 2323 posjetitelja. To je neki optimum koji koprivnički muzej može dostići, neovisno o tome koje programe ponudi. Kada opet to podijelimo s brojem stanovnika u Koprivnici dolazimo do ozbiljnog postotka od nekakvih osam do 10 posto – istaknuo je ravnatelj.

Robert Čimin. Snimio Marko Posavec.

Čimin ističe da kada se te brojke malo analiziraju u odnosu na druge objekte u okruženju, dolazi se do toga da koprivnički muzej ima zaista realne podatke. Objasnio je da se neprebrojavanjem točnog broja posjetitelja dolazi do nekakvih zaokruženih podataka koji ne odgovaraju stvarnosti. Iako Noć muzeja uistinu jest jedna manifestacija koja “šminka” posjećenost na razini cijele godine, Čimin smatra da bi muzeji ipak trebali biti odgovorniji i brojati posjetitelje jednog po jednog.

Ono što je posjetiteljima bilo najzanimljivije su programi u Galeriji Koprivnica i to ne samo oni koji se odvijaju u unutrašnjosti zgrade već i na samom trgu.

– Ove godine imali smo jednu svjetlosnu instalaciju na pročelju Galerije Koprivnica gdje smo se osvrnuli upravo na naše početke. Prije 75 godina je posredstvom i angažmanom dr. Leandera Brozovića kojega smo ovoga puta predstavili na pročelju započeo s radom Muzej grada Koprivnice i na taj način smo odali počast našem osnivaču – napomenuo je Čimin.

Uz to, Čimin ističe da je prilično zapažena bila i skulptura humanoidnog pijetla jednog pomalo zaboravljenog kipara Zvonimira Lončarića. Dodajmo i da su koprivnički muzealci osim u Galeriji Koprivnica pripremili program u Galeriji Ivan Sabolić u Peterancu, Galeriji naivne umjetnosti u Hlebinama te Galeriji Mijo Kovačić i u samoj matičnoj zgradi na Trgu Leandera Brozovića.

Fotogalerije iz Noći muzeja pogledajte ovdje:

zatvori