Subota, 20. travnja 2024.

Veliko priznanje: Predsjednica Udruge ‘Bolje sutra’ Marija Mraz govorit će na konferenciji u Engleskoj

Koprivnicu će, kaže, predstaviti kao mjesto dobrog življenja za građane s invaliditetom

Predsjednica Udruge osoba s invaliditetom ‘Bolje sutra’ grada Koprivnice Marija Mraz dobila je poziv od Nacionalne agencije za mobilnost i programe EU iz Ujedinjenog kraljevstva, u sklopu programa Erasmus+ Transnacionalna suradnja (TCA), za sudjelovanjem na konferenciji ‘Inkluzija – podrška mladima’.

Konferencija će se održati od 21. do 25. travnja ove godine u Birminghamu, a namijenjena je osobama koje rade s mladima na području Europske unije, odnosno onima koji se bave inkluzijom, međusektorskom suradnjom, transnacionalnim povezivanjem za okupljanje i širenje tolerancije prema različitosti, postignuća i težnju provođenja nacionalnih i međunarodnih projekata inkluzije.

Na temu inkluzije će se raspravljati u četiri zasebne teme: pristupi za pomoć osobama s različitim vrstama invaliditeta; podrška mladima koji su u tzv. NEET situaciji odnosno koji se suočavaju s ekonomskim preprekama (nezaposlenost); borba protiv ekstremizma ili radikalizacije; strategije za mlade ruralnih područja koji su u nepovoljnom položaju / suočavaju se s geografskim preprekama.

Na konferenciji će sudjelovati oko 80 do 100 sudionika iz 36 zemalja, a Marija Mraz bit će jedina sudionica iz Hrvatske. Domaćin konferencije, engleska Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU, organizacija je s velikim iskustvom u nacionalnim programima razvoja inkluzivnosti u programima Erasmus+ i Mladi na djelu/razmjena mladih. Predavači će biti predstavnici nacionalnih agencija i resursnih centara s velikim iskustvom u radu s mladima iz SALTO-YOUTH. Riječ je o mreži od šest centara za resurse koji rade na prioritetnim europskim područjima za mlade.

Sve troškove odlaska na konferenciju snosit će Nacionalna agencija za mobilnost i programe EU Ujedinjenog Kraljevstva.

– Značenje za Udrugu čija sam predsjednica i mene osobno je veliko. Nastojanja i htijenja da stvorimo ovdje u našoj Koprivnici inkluzivno društvo sa što više uvjeta za uključivanje mladih s invaliditetom u sve pore društva nikad nije dovoljno ni previše. Moramo se truditi svakodnevno i iznova, a za to su nam potrebna znanja, iskustva i primjeri dobrih praksi iz drugih zemalja koje su u tom području otišle daleko ispred nas. Sudjelovanje na konferenciji, odnosno ono što ću saznati na njoj, Udruzi će pomoći u stvaranju još boljih načina rada u korist članova i lokalne zajednice. Kontakti koje ću imati prilike uspostaviti sa sudionicima konferencije će doprinijeti tome da ćemo stvarati mrežu potencijalnih suradnika i partnera za pripremu i realizaciju projekata na međunarodnoj razini. Voljela bih da sve to rezultira i mogućim pronalaskom radnih mjesta u nekoj od zemalja koje imaju daleko bolje uvjete za zapošljavanje osoba s invaliditetom. Kako smo članica EU nema zapreke da i osobe s invaliditetom zatraže posao u ostalim članicama zemljama EU – poručila je predsjednica Udruge “Bolje sutra” Marija Mraz te dodala:

– Za mene osobno sudjelovanje na ovoj konferenciji je priznanje da vodim Udrugu u dobrom smjeru. Da otvaram mogućnosti mladima da uvide da je moguće unatoč invaliditetu uspjeti u životu i u poslu. Da invaliditet nije ono što je prepreka već može biti prednost za ostvarenje snova. Ako se dovoljno snažno sanjaju snovi.

– Na konferenciji ću predstaviti i Udrugu, ali i Koprivnicu posebno kao mjesto dobrog življenja za građane s invaliditetom. Hrvatsku ću predstaviti kao mjesto u kojem ipak nije sve tako crno kao što se na izgled čini – zaključila je predsjednica Mraz.

zatvori