Subota, 20. travnja 2024.

FOTO Koprivnički gimnazijalci posjetili Italiju, razmjenjivali iskustva i učili o povijesti i kulturi Ligurije

Učenici koprivničke Gimnazije Fran Galović u sklopu četvrte mobilnosti projekta LORESU posjetili su Italiju.

Tom prilikom Noah Betlehem, Fran Halavuk, Karlo Kuljić, Tea Kovačić i Neven Lukić, te profesorice Maja Maček Treščec i Martina Grgac imali su priliku predstaviti svoju školu, svoj kraj i državu sudjelovanjem u aktivnostima vezanima za očuvanje materijalne i nematerijalne baštine sa svojim kolegicama i kolegama iz Poljske, Portugala, Španjolske i zemlje domaćina – Italije.

Iz gimnazije poručuju da su posjetili dvije škole, razmijenili iskustva iz svojih zemalja, učili o povijesti, geografiji, glazbi i drugim aspektima i posebnostima kulture Ligurije.

“Nakon zajedničkih edukacija o osnovama fotografije, očuvanju tradicionalnog suhozida i nematerijalnoj baštini poznavanja vještine pripremanja autohtonih ligurskih jela, profesorice su bile aktivne na sastancima daljnjeg planiranja projektnih aktivnosti, a učenici su sudjelovali u natječaju za najbolju fotografiju”, kažu u gimnaziji.

Dodaju da je posebnu pohvalu dobila fotografija Nevena Lukića, a Tea Kovačić, pobjednica natječaja kazala je da je putovanjem u Italiju stekla nova prijateljstva i upoznala mnogo dragih ljudi. Iako je, kaže, samo putovanje bilo malo naporno, isplatilo se zbog zabave i druženja uz učenje.

I ostali učenici oduševljeni su ovim putovanjem za koje kažu da je bilo predivno životno iskustvo.

Podsjetimo, LORESU je jedan od tri Erasmus+ projekta koji se trenutno provode u Gimnaziji “Fran Galović” Koprivnica, a planira se i pokretanje novih jer je učenje izvan učionice – tijekom putovanja i interakcije s učenicima i profesorima iz drugih zemalja – vrlo vrijedan i neizostavan dio suvremene nastave.

zatvori