Četvrtak, 25. travnja 2024.

Maturant Leo Lavrič programira ‘search and rescue’ dronove, a već je napravio i završni rad – auto na bluetooth upravljanje

Leo Lavrič učenik je četvrtog razreda Obrtničke škole Koprivnica, smjer tehničar za računalstvo, a u slobodno vrijeme bavi se programiranjem dronova.

– Došao sam na ideju da bi bilo dobro pomoći okolišu i ljudima u njihovoj svakodnevici i to pomoću dronova. Na njih ugrađuje umjetnu inteligenciju kako bi umjesto ljudi mogli obavljati posao – rekao je Leo.

Dodao je da su mu u prvom planu takozvani search and rescue dronovi.

– Oni bi na sebi imali kamere, a umjetna inteligencija bi, dok dron primjerice leti iznad šume, mogla pronaći čovjeka. Ista stvar je i sa životinjama. Dronovi su sposobni nositi između 200 i 300 kilograma pa mi je u cilju da može i prenositi stvari koje dosad nisu mogli. Jedino što će osoba koja posjeduje dron morati napraviti jest uključiti ga, zadati mu neku misiju i pustiti da radi – objasnio je Leo koji se programiranjem bavi od osnovne škole.

Snimila Silvija Škoda.

Kako kaže, u drugom razredu dobio je računalo, i tu se rodila ljubav prema
programiranju.

– Prije dvije godine počela me zanimati umjetna inteligencija. Dosta sam istraživao i shvatio sam da ne postoje odgovori na neke probleme pa sam se odlučio pozabaviti time. Sve sam učio sam, pregledavajući sadržaj na Youtube-u i čitajući raznu literaturu – istaknuo je i napomenuo da trenutno piše kod, a ako sve bude išlo po planu u lipnju bi mogao biti gotov prototip.

Iako do kraja nastavne godine ima još nekoliko mjeseci, ovaj maturant je već izradio svoj završni rad – auto na bluetooth upravljanje.

– Riječ je o autiću na daljinski upravljač kojem sam doslovno sve izvadio van, ugradio sve što je potrebno da mogu njime upravljati putem mobilnog uređaja – naglasio je Leo.

Ustupio Leo Lavrič.

Uz dronove, uživa i u ovom hobiju, a želja mu je jednog dana baviti se i takozvanim samovozećim automobilima.

– Iako već postoji jedna tvrtka koja se time bavi, ja bih to napravio na malo drugačiji način – prije svega jeftiniji. Primjerice automobil Tesla ima u sebi umjetno inteligenciju koja omogućuje da sam vozi, a meni je u cilju pronaći rješenje računalom koje bi na sebi imalo dvije ili tri kamere Ukratko, na taj bih način svaki automobil mogao pretvoriti u pametni – zaključio je Leo.

Što se tiče planova, namjerava položiti maturu i upisati Visoko učilište Algebru. Jednog dana vidi se kao vlasnik tvrtke, a veliki uzor mu je Elon Musk.

Ustupio Leo Lavrič.
zatvori