Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Koprivničke gimnazijalke na grčkom otoku: Upoznale smo nove kulture, stekle prijateljstva i predstavile najbolje hrvatske matematičare, umjetnike i glazbenike

U sklopu MA(R)TH Erasmus+ projekta, koji povezuje matematiku, umjetnost i glazbu, šesteročlani tim profesorica i učenica koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’ boravio je na grčkom otoku Krfu.

Gimnazijski tim činile su profesorice Marina Furkes i Iva Bolfek te učenice Irma Wolf, Ana Puhar, Ivana Međimurec i Mirta Strbad. Koprivničkom timu su se u Ateni pridružili i timovi iz Italije i Turske te su se uputili na otok Krf.

– Prvog dana mobilnosti svaki je tim predstavio dosadašnje MA(R)TH aktivnosti u svojoj školi što je bilo vrlo zanimljivo. I naša je prezentacija prošla odlično – piše Ivana Međimurec za gimnazijski FRANzine.

Nakon razgledavanja grada Krfa, gimnazijski tim je sudjelovao u igri “Discover the town” u kojoj je zadatak bio riješiti matematičke zagonetke koje su vodile do neke građevine, spomenika, umjetnine, a tim se okušao i u “Escape roomu”.

Zanimljiv je bio i obilazak otoka Krfa tijekom kojeg su upoznali mnoge njegove znamenitosti: palaču Achilleion, odnosno palaču austrijske carice Sisi, Nacionalnu galeriju punu umjetnina itd.

Posljednjeg dana boravka na Krfu gimnazijski tim je ostalim sudionicima predstavio “timeline” na kojem su učenice prezentirale poznate hrvatske umjetnike, matematičare i glazbenike.

– Dio mjuzikla “Jalta, Jalta” i pjesma “Neka cijeli ovaj svijet” jako je podigao atmosferu i privukao pažnju cijele publike, a kasnije je naravno slijedio i veliki pljesak. Nakon svih prezentacija, grčka nam je škola priredila oproštaj uz tradicionalan ples u koji smo se sve vrlo rado uključile. Tek kad je došlo vrijeme rastanka, postale smo svjesne koliko smo se povezale s ostalim učenicima i kako nam je sve brzo prošlo – piše Ivana.

Ova mobilnost je svakako jedno novo i pozitivno iskustvo i profesoricama koprivničke gimnazije koje su imale riječi pohvale za svoje učenice.

– Cure su uvijek bile spremne za suradnju te su svojim primjerom potaknule ostale sudionike projekta za napredovanjem što je posebno bilo naglašeno prilikom izvedbe njihove završne prezentacije. Bravo cure! Svojim izvrsnim prezentacijskim vještinama predstavljale su rad mnogih učenika naše škole i time pokazale koliko je timski rad bitan i koliko kvalitetniji proizvod njime dobivamo. U Grčkoj je bilo posebno lijepo! Upoznali smo nove kulture, povezali se s ostalim nastavnicima i učenicima sličnih interesa, razmijenili iskustva i pokazali jedno veliko zajedništvo – rekle su za FRANzine.

Profesorice Furkes i Bolfek ističu i da je boravak na Krfu pomogao da se dodatno povežu sa svojim učenicama te da je ova strana mobilnosti svakako najvažnija. Iskazale su želju da i ostalim učenicima i profesorima koprivničke gimnazije koji odlaze na mobilnost u Litvu, Tursku i Makedoniju posjet bude ispunjenim dobrim iskustvima i novim prijateljstvima.

Piše Ivana Međimorec za FRANzine.

zatvori