Petak, 19. travnja 2024.

Koprivnička sportska povijest: Prije stotinu godina Slaven je bio pokrajinski prvak Hrvatske

Piše Ivo Čičin-Mašansker za Koprivničku sportsku povijest.

Nogometaši Slavena su 1920. godine osvojili Pokrajinsko prvenstvo Hrvatske. Fotografiju nam je ustupio bivši Slavenov trener i klupski povjesničar Branko Pleše, koji se ujedno i osvrnuo na te davne dane:

Davne 1920. godine naš Slaven je osvojio to prvenstvo.

Potrebno je znati da je to bilo iza Prvog svjetskog rata i da je tadašnja Hrvatska imala oko 90 nogometnih klubova, odnosno športskih društava.

Članovi kluba su bili i osnivači kluba, ali i ljudi koji su Koprivnici svojim radom uz sport stvarali identitet, kojeg i danas s ponosom nosi.

Oni koji imalo prate njegov razvoj znaju tko su bili članovi obitelji Friedrich, obitelji Malančec, Milana Grafa, Leandera Brozovića, Ivana Šavora, Slavka Hirschlera, Vladimira Blaškovića, obitelj Hegedušić, obitelj Heruc, obitelj Lowy, obitelj Švarc, Stjepana Kukeca, obitelji Kolombar, Vinka Vošickog, obitelji Šemper, Toplak, Krčmar, Čuković, Zlatar, Ščrbak, Žličar, Reš, Ožegović, Ivančić i dr.

Detalji su opisani u monografiji našeg danas najstarijeg kluba u Hrvatskoj.

Bilo bi nepravedno ne spomenuti da su najveća imena našeg kluba ostavili duboki trag u razvoju sporta u Zagrebu i Hrvatskoj.

Posebno su istaknuti Dragutin i Krešimir Friedrich, Milan Graf, Fedor Malančec, Slavko Hirschler i Vladimir Blašković svojim radom u HAŠK-u i Građanskom.

Ovom prilikom treba istaknuti da je “Karlek” Friedrich bio višestruki član reprezentacije Jugoslavije i to u čak pet sportova, najviše u nogometu.

Zanimljivost je nastup protiv reprezentacije Čehoslovačke, 1924. godine, kada je za istu nastupilo 10 igrača Hajduka (!?) i naš “Karlek” na golu.

Tekst: Branko Pleše

(Koprivnička sportska povijest)

zatvori