Petak, 29. ožujka 2024.

Koprivnica potpisala Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine

Zamjenica gradonačelnika Melita Samoborec jučer je u Zagrebu s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja u ime Grada Koprivnice potpisala Povelju o suradnji u cilju dekarbonizacije zgrada do 2050. godine.

Time se Grad Koprivnica obvezao svoja nastojanja usmjeriti na kontinuiranu suradnju na izradi Dugoročne strategije obnove nacionalnog fonda zgrada i prelazak na standard gradnje zgrada gotovo nulte kategorije (nZEB), kako bi poduprli transformaciju postojećeg fonda zgrada u energetski visokoučinkovit i dekarboniziran fond zgrada do 2050. godine.

“Mi, potpisnici ove povelje, svjesni smo važnosti energetske učinkovitosti u sektoru zgradarstva, osobito uzimajući u obzir da se gotovo 50% konačne potrošnje energije u Hrvatskoj i cijeloj Europskoj uniji upotrebljava za grijanje i hlađenje, od čega 80% u zgradama. Radi zajedničkoga djelovanja, a u svrhu postizanja ciljeva utvrđenih ovom poveljom, svjesni smo važnosti uspostave otvorenog dijaloga partnera koji čine svi zainteresirani dionici koji mogu doprinijeti ostvarenju postavljenih ciljeva. Predani smo postizanju energetskih i klimatskih ciljeva na nacionalnoj i EU razini kroz dekarbonizaciju fonda zgrada, obnovom zgrada i građenjem zgrada gotovo nulte energije, svjesni važnosti dodatnog smanjenja emisija stakleničkih plinova, povećanja udjela obnovljivih izvora energije, poboljšanja energetske sigurnosti, te uvođenja inovacija i pametnih tehnologija koje omogućuju zgradama da potpomognu sveukupnu dekarbonizaciju gospodarstva”, dio je Povelje koju je jučer potpisala dogradonačelnica Samoborec.

“Grad Koprivnica je već duži niz godina među prvim gradovima u Republici Hrvatskoj koji je krenuo s različitim projektima potpomognutim od strane EU fondova, što se tiče korištenja obnovljivih izvora energije, smanjenju potrošnje el. energije kroz inovativni program LivingLab, gradski el. prijevoz BusKo. Kod projektiranja i izvedbe novih te kod obnove i rekonstrukcije postojećih zgrada, Grad Koprivnica vodi računa o optimalnoj kombinaciji mjera energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora energije”, poručili su tim povodom iz Gradske uprave.

(Grad Koprivnica)

zatvori