Utorak, 23. travnja 2024.

Koprivnica će od ove godine imati još jednog komunalnog redara, Ivan Mikor: Čovjek bi trebao biti Superman da stigne odraditi sav posao

Građanima Koprivnice od ove će godine na raspolaganju biti još jedan komunalni redar. Na koprivničkom području trenutno djeluju samo dva koja od siline posla jedva stižu reagirati na sve upite i pokude sugrađana.

Vijest o zapošljavanju novog komunalnog redara s gradskim vijećnicima i medijima podijelio je na ovotjednoj sjednici Gradskog vijeća pročelnik Upravnog odjela za izgradnju grada, upravljanje nekretninama i komunalno gospodarstvo Tomislav Golubić:

– Proračunom za 2020. godinu predviđena su sredstva za prijem osobe u stručnu službu, dakle imamo u planu zapošljavanje novog komunalnog redara. Treba nam još jedan čovjek, nadam se da će onda i rezultati komunalnog redarstva biti bolji – rekao je Golubić i dodao kako se nada da će nova osoba biti zaposlena do lipnja ove godine.

Golubićevom obraćanju prethodilo je nekoliko upita, prijedloga i kritika koprivničkih vijećnika pri točki o prihvaćanju Izvješća o radu Komunalnog redarstva grada Koprivnice za 2019. godinu. Upravo je HDZ-ov vijećnik Ernest Forjan predložio da se na to mjesto zaposli još jedna osoba zbog količine posla:

– Iscrpno sam pročitao izvješće o radu redarstva i vidio sam da su tijekom 2019. godine bila ukupno 1572 nadzora. Ako uzmemo u obzir da taj posao rade dvije osobe, onda bi bilo jako nekulturno reći da nismo zadovoljni, da oni ne rade dobro svoj posao i da se ne trude, no reći ću nešto kao prijedlog. S obzirom na to da smo mi grad koji raste, koji se razvija i koji radi na kvaliteti građana, onda bi bilo korektno u nekom budućem razdoblju razmišljati o zapošljavanju još ljudi kao pomoć redarima koji svakodnevno borave na terenu i koji su praktički na raspolaganju 24 sata na dan.

Nezavisni Marijan Šiško požalio se kako ga je komunalni redar potjerao s natkrivenog dijela gradske tržnice dok je padala kiša, na što mu je uzvraćeno da je taj postupak bio po propisu. HDZ-ov Goran Kovačić želio je znati zašto su srušeni borovi kod Društvenog doma u Jagnjedovcu na što mu je odgovorio pročelnik Golubić: – Dobili smo zahtjev od mjesnog odbora da se sruše jer stvaraju velike štete što na krovištu, što na žljebovima.

SDP-ov Zoran Gošek je pak napomenuo kako je izvješće nesređeno. – Dokument nema numerirane stranice, ima gramatički neispravnih rečenica i očekujem da se to ispravi – rekao je.

Nakon gradskih vijećnika, za govornicu je došao voditelj Odjeljka komunalnog redarstva Grada Koprivnice Ivan Mikor koji se najprije ispričao što u izvješću ima tipfelera. – Tko radi taj i griješi, ispričavam se na greškama – rekao je i dodao da o rušenju borova u Jagnjedovcu trenutno nema nikakve informacije.

Potom se osvrnuo na prijedlog vijećnika za zapošljavanjem još osoba u komunalnom redarstvu:

– I u prijašnjem sam razdoblju napominjao da svake godine imamo po dva, tri nova propisa koja su natovarena službi gradskog komunalnog redarstva. Ovo više nema smisla, čovjek treba biti Superman da stigne odraditi sve svoje nadležnosti koje su nam nametnute. Da nas ima i desetoricu više, ne znam bi li stigli sve odraditi jer ovo je nemoguća misija.

Da je riječ o vrlo nezahvalnom poslu ustvrdio je i gradonačelnik Mišel Jakšić. – Komunalni redari su prvi na udaru kad se pojavi nezadovoljstvo nekom komunalnom uslugom. Kad se sve u proteklih godinu dana zbroji i oduzme, vidi se da se podosta toga radi i poduzima u skladu sa zakonskim ovlastima i okvirima koje imamo. Naravno da se uvijek može i bolje, zato smo otvoreni za sve pritužbe koje se pojave – rekao je gradonačelnik.

zatvori