Petak, 19. travnja 2024.

Gradonačelnik Jakšić i župan Koren na konferenciji u Bruxellesu: Koprivnica predstavljena kao primjer javne nabave inovacija

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić i koprivničko-križevački župan Darko Koren sudjelovali su na konferenciji ‘Creating policy instruments for the support of innovation procurement’ održanoj u sjedištu Europskog parlamenta u Bruxellesu.

Glavni cilj konferencije bio je razmjena iskustava te poticanje razvoja javne nabave inovacija. One omogućuju javnom sektoru modernizaciju javnih usluga, pružajući im rješenja koja daju veću vrijednost za uloženi novac, a tvrtkama mogućnosti za rast i razvoj novog tržišta inovativnih rješenja.

Na konferenciji je prezentiran upravo koprivnički primjer inovativnog procesa javne nabave provedene za projekt rekonstrukcije koprivničkog Dječjeg vrtića Tratinčica. Gradonačelnik Mišel Jakšić je za Dravu.info pojasnio kako su se gradske vlasti odlučile za ovu inovativnu javnu nabavu:

– Regionalna energetska agencija Sjever, predvođena gospodinom Šimićem, došla je prije godinu i pol dana u Gradsku upravu s idejom da se okušamo u nečemu novom kroz projekt “Prominent MED”. Toga do sada u Hrvatskoj nije bilo, ali u Europskoj uniji se pokušava nametnuti kao jedan novi mainstream. Mi smo pristali na to iako u tom trenutku nismo znali da li to znamo odraditi i hoćemo li uspjeti. Evo uspjeli smo i dobivamo jako puno pohvala da je ovo jedna nova, dobra, inovativna praksa koju bi trebalo slijediti – rekao je Jakšić.

Ovakvom javnom nabavom pokazalo se da ovi procesi nisu uvijek obavijeni negativnim komentarima i mogućim aferama, ističe Jakšić te napominje da je najvažnije da je objekt Loptica obnovljen:

– Imamo potpuno obnovljen vrtić Loptica u Svilarskoj u koji se nije ulagalo više od 40-ak godina, na zadovoljstvo svih naših najmanjih korisnika, naravno i svih onih koji tamo rade. Sigurno je to put kojem ćemo stremiti u svakom sljedećem projektu.

Izvor: kckzz.hr

Inicijator i suorganizator ove konferencije bila je REA Sjever, a na njoj su sudjelovali vodeći stručnjaci iz sedam europskih zemalja koji se bave inovativnom javnom nabavom. Na konferenciji su uz gradonačelnika Jakšića i župana Korena bili i dogradonačelnica Koprivnice Ksenija Ostriž, pročelnik Dario Jembrek te ravnatelj REA-e Sjever Ivan Šimić.

Domaćin konferencije koja je okupila europske, nacionalne i regionalne predstavnike nadležne za definiranje i provođenje “policy instrumenata” za podršku javnoj nabavi inovacija bila je hrvatska zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak u suradnji s partnerskim organizacijama Gradom Koprivnicom, Regionalnom energetskom agencijom Sjever, talijanskom regionalnom agencijom Sviluppumbria i europskom agencijom Be.Funded, a podršku je pružila i Koprivničko-križevačka županija.

(Grad Koprivnica & Koprivničko-križevačka županija)

zatvori