Četvrtak, 25. travnja 2024.

Književna večer: Boris Beck predstavit će nam svoj roman o legendarnom antičkom pripovjedaču

Publicist, književnik, novinar i sveučilišni profesor Boris Beck predstavit će se koprivničkoj publici u Knjižnici i čitaonici ‘Fran Galović’.

Na književnoj večeri u srijedu, 12. veljače s početkom u 18 sati u Čitaonici tiska, Koprivničanci će se upoznati s Beckovim novim romanom “Posljednja noć velikog pripovjedača”. U ovom romanu Beck piše fikcionaliziranu biografiju Ezopa, antičkog pripovjedača poznatog najviše po basnama, ali on je bio i autor politički angažirane proze te je zbog toga bio i kažnjen.

Ezop je rođen kao rob i tjelesno deformiran, a u djetinjstvu čak nije ni govorio. S ruba
društva, zahvaljujući iznimnoj inteligenciji, uspeo se sve do državnog službenika koji je za
kraljeve obavljao povjerljive poslove. Njegova dovitljivost učinila je da se u njega zaljubila i
žena priglupog filozofa kojemu je u mladosti služio, a čak je bio pozvan i u društvo
legendarne sedmorice mudraca. Na svojim diplomatskim putovanjima po Bliskom istoku
stigao je do Babilona, a po predaji u pustinji je čak susreo i Istinu. Kao sluga Kreza – koji je
zbog prijevarnog proročanstva Delfa doživio vojnu katastrofu – odlazi u grčko proročište te
tamošnje svećenike optuži za licemjerje i iskorištavanje naivnosti ljudi. Oni ga zauzvrat lažno optuže za krađu i osude na smrt no Ezop prije toga, u liku mladog stražara koji ga čuva, pronađe nasljednika svojeg umijeća koji će dalje pronositi slobodu pripovijedanja.

Boris Beck rođen je 1965. u Zagrebu. Docent je na Studiju novinarstva na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu te je dugogodišnji publicist i književnik. Koprivničancima je on poznato ime jer je nekoliko godina bio profesor studentima novinarstva na Sveučilištu Sjever u Koprivnici. Beck je bio urednik u Vijencu, Zarezu i Nacionalu te u nizu časopisa za kulturu i književnost. Studirao je i doktorirao na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Autor je šest knjiga umjetničke, esejističke i znanstvene proze. Kao kolumnist prati društvene i medijske fenomene i pokušava naći smisao u onome što se čini besmisleno.

zatvori