Snimio Marko Posavec.
Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić na jučerašnjoj je sjednici Gradskog vijeća kritizirao rad podravsko-prigorskih saborskih zastupnika po već dobro poznatom pitanju – brze ceste do Koprivnice.

Sve je krenulo od teme podvožnjaka na jednom od najprometnijih raskrižja u Koprivnici, onom Zagrebačke ulice, Ulice Ivana Česmičkog i Ulice Ante Starčevića. Rasprava se povela pri točki o radu gradonačelnika Jakšića. Naime, nezavisni Marijan Šiško imao je pitanje u vezi njegove suradnje sa županom Darkom Korenom:

– Promet je tamo spor i nesiguran, protočnost je slaba i nesigurna za bicikliste i pješake. Gradonačelnik kaže da je ta cesta u nadležnosti Županije pa me sad zanima je li to stavio na dnevni red sastanka sa županom. Župan i gradonačelnik trebali bi više surađivati i lobirati na nivou Vlade i Sabora kada je riječ o strateškim stvarima za naš grad kao što su brza cesta, obilaznica i Piškornica – izjavio je Šiško.

Snimio Marko Posavec.

Jakšić je za početak objasnio da nije riječ o županijskoj cesti već o prometnici koja je u nadležnosti Hrvatskih cesta. – Nikad u životu nisam rekao da je to županijska cesta. Dakle, ako je vaše pitanje jesmo li župan i ja ikad sjeli oko tog podvožnjaka – nismo. Nemojmo donositi toliko često toliko paušalnih zaključaka – rekao je i nastavio:

– U periodu tri vlade imali smo hrpu sastanaka s Hrvatskim cestama. Do sada struka nije našla bolje rješenje od onog koje je danas tamo. Pričalo se o elipsastim rotorima, o rotorima na senzorne semafore, svakakve teme smo “čačkali”, no struka je rekla da je sadašnje rješenje najbolje. Vidjet ćemo što će nam donijeti radovi na drugom kolosijeku, možda se tad neke stvari pokrenu.

Gradonačelnik je potom odgovorio na Šiškovo pitanje oko odnosa sa županom i usto kritizirao rad podravsko-prigorskih saborskih zastupnika:

– Imamo različite poglede na svijet; nešto dođe od ideološkog pogleda, nešto od generacije, nešto od smjera obrazovanja, no sigurno je to da smo oko strateških pitanja: brze ceste, pruge i učeničkog doma, zajedno bili na sastancima s premijerom Plenkovićem. Stavili smo te teme na stol i rekli smo da su nam one cilj i interes. Nisu župan i gradonačelnik ti koji takve stvari mogu riješiti, to primarno moraju rješavati saborski zastupnici. Pa nisam valjda ja kriv što naši saborski zastupnici to nisu odradili. Osim kolege Branka Hrga koji se stvarno angažirao oko Aglomeracije, po ovoj temi nismo napravili dovoljno. Tako je bilo i mandat prije i mandat prije i mandat prije… Pa valjda postoji neki razlog zašto te famozne brze ceste 30 godina nema, a došla je do Varaždina i Čakovca – rekao je Jakšić.

Podsjetimo, uz spomenutog Hrga, saborski zastupnici s područja naše županije su i Mladen Mađer, Damir Felak i Željko Lacković.