Četvrtak, 18. travnja 2024.

Jakšić o gradskom proračunu: Država nam uzima i ništa ne vraća, s tim novcem mogli smo bez problema napraviti školu na Podolicama

Uoči sutrašnje 22. sjednice koprivničkog Gradskog vijeća, gradonačelnik Mišel Jakšić obratio se medijima kako bi komentirao izvršenje gradskog proračuna u 2019. godini.

Jakšić je na početku izrazio zadovoljstvo izvršenjem proračuna i ostvarenim planovima:

– Glavne teze koje mogu danas iznijeti na temu izvršenja proračuna u 2019. godini je to da je naša snažna financijska konsolidacija donijela dobar rezultat. S druge strane, napravili smo i stabilizaciju s namjerom da si otvorimo prostor za novi investicijski ciklus koji je s ovim brojevima puno lakše i jednostavnije napraviti. Treće, o čemu smo jako puno trubili, smanjili smo ono mjerljivo kreditno zaduženje Grada Koprivnice. Time smo si napravili prostor i kvalitetan temelj za dalje – ustvrdio je gradonačelnik.

Ono čime nije zadovoljan su rezultati porezne reforme, odnosno način na koji se dijele sredstva od poreza na dohodak. Nekima se, kazao je Jakšić, isključivo uzima, a drugima daje. 17% prihoda od poreza na dohodak država uzima Koprivnici i dijeli drugima, naveo je gradonačelnik, što na godišnjoj razini iznosi oko 17 milijuna kuna.

– Kad zbrojimo dvije godine, dolazimo do toga da smo vrlo lako školu na Podolicama mogli napraviti sami, bez ikakvih razmišljanja kako to isfinancirati – poručio je Jakšić i dodao da se veće plaće građanima mogu osigurati i na druge načine, primjerice smanjenjem javne uprave.

Unatoč tom negativnom trendu, prihodi Grada u 2019. godini porasli su za 14% odnosno za 18 milijuna kuna, sa 130 na 148 milijuna kuna. Također, za 3% porasli su i prihodi od poreza na dohodak što je znak, kaže Jakšić, da u Koprivnici raste broj novootvorenih radnih mjesta. Porasli su i prihodi po EU projektima po čemu je Koprivnica u top 10 hrvatskih gradova po povlačenju europskog novca, što je pak omogućilo smanjenje zaduženosti i pokretanje novog investicijskog ciklusa, istaknuo je gradonačelnik te dodao da je u 2019. ostvaren višak prihoda od 7,1 milijun kuna: – To je plus koji smo si zacrtali.

Pročelnik Upravnog odjela za financije, gospodarstvo i europske poslove Zdravko Punčikar proračun je nazvao investicijskim: 44,6 milijuna kuna, više od 40% izvornih prihoda, odnosi se na investicije koje su završene, u provedbi ili u pripremi na području Grada. Tu su, pobrojao je Punčikar, Inkubator kreativnih industrija, spojna cesta Reka – Starigrad, energetska obnova OŠ “Braća Radić”, obnova vrtićkog objekta Loptica, projekt “Otpad pametno odvoji” i drugi “soft” projekti. Riječ je o daleko najvećem proračunu u više od 10 godina, no od tih 44,6 milijuna praktički je 9 milijuna otišlo državi kroz PDV, kazao je Punčikar te dodao: – Država dobro zarađuje na našim projektima.

Podsjetio je i na to da Grad godišnje izdvaja 9,7 milijuna kuna za studentske stipendije, što je u odnosu na ukupni proračun možda i najveći postotak u Hrvatskoj, sigurno u samom vrhu, kazao je pročelnik.

Usprkos svim negativnim čimbenicima, Grad je uspio smanjiti rashode za 600 tisuća kuna. Cijeli dokument o izvršenju proračuna u prošloj godini od utorka će biti dostupan na gradskim internetskim stranicama.

Na konferenciji za medije bile su i zamjenice gradonačelnika Ksenija Ostriž i Melita Samoborec.

zatvori