Četvrtak, 25. travnja 2024.

HSU predlaže izmjene Zakona o HRT-u: Svi s primanjima do 1500 kuna trebaju biti oslobođeni plaćanja pristojbe

Željko Pintar i Željko Šemper iz Hrvatske stranke umirovljenika danas su predstavili novi prijedlog zakona o dopuni Zakona o HRT-u koji će biti poslan u saborsku proceduru.

Predsjednik koprivničko-križevačke organizacije HSU-a Željko Pintar najprije je podsjetio na akciju prikupljanja potpisa protiv poskupljenja dopunskog zdravstvenog osiguranja i za povećanje cenzusa. Prikupljene su 52 tisuće potpisa koji su predani u Hrvatski sabor. Bit će i prilog prijedlogu zakona za povećanje mirovinskog cenzusa tako da svi samci kojima mjesečni prihod ne prelazi 2340 kuna i svi članovi kućanstva koji imaju 1830 kuna budu oslobođeni plaćanja police dopunskog zdravstvenog osiguranja.

– Tijekom akcije znali smo čuti i komentare da je nepotrebno boriti se za tako mali iznos od svega 70 kuna mjesečno. Iznos možda jest malen, ali su i prihodi ljudi za koje se borimo mali. Stavite se na mjesto nekoga tko raspolaže s 2000 kuna mjesečno i pokušajte poplaćati sve što se od vas traži da biste bili na toplom, sigurnom, siti i uključeni u život zajednice. Vrlo teško, a ponekad i nemoguće što potvrđuje i veliki broj ovrha, od čega više od 100.000 godišnje samo za HRT – obrazložio je Pintar.

Upravo na tom tragu donesene su i nove izmjene Zakona o HRT-u koje je predstavio čelnik koprivničke organizacije HSU-a Željko Šemper:

– Konkretno tražimo da se svim građanima koji imaju mjesečna primanja do 1500 kuna ukine plaćanje pristojbe za HRT. Drugo, da vlasnici prijamnika – samci čiji mjesečni prihod nije veći od 2340 kuna te članovi kućanstva čiji mjesečni prihod nije veći od 1830 kuna plaćaju 40 kuna, odnosno 50 posto cijene.

Kada je riječ o broju umirovljenika koji bi bili obuhvaćeni ovim izmjenama, Šemper napominje da bi na području Koprivnice oslobođeno plaćanja pristojbe bilo 450 građana, a njih 1150 plaćalo bi pola cijene.

Pintar i Šemper istaknuli su da će 2020. godina biti godina borbe protiv siromaštva. Šemper je naglasio da je granica siromaštva prema Državnom zavodu za statistiku 2485 kuna, a prosječna mirovina za 20-ak je kuna veća od ove granice.

zatvori