Utorak, 23. travnja 2024.

Gripa hara Podravinom i Prigorjem: Bližimo se brojci od 800 oboljelih, a to su samo oni registrirani

Epidemija gripe zahvatila je Koprivničko-križevačku županiju. Epidemiolog županijskog Zavoda za javno zdravstvo dr. Darko Radiček rekao je Dravi.info da s prošlim tjednom imaju registrirane 764 osobe oboljele od gripe.

– Imali smo veliki porast oboljelih u posljednja dva tjedna tako da možemo reći da je zapravo došlo do epidemije gripe. Gripa se obično u ovakvom epidemijskom obliku pojavljuje od siječnja do ožujka. Teško je prognozirati koliko će dugo biti ovakve brojke, ali narednih mjesec ili čak dva možemo očekivati da će biti obolijevanja od gripe – kazao je dr. Radiček.

Usporedimo li podatke s prošlom sezonom, dr. Radiček napominje da je manje oboljelih, ali je epidemija prošle godine počela dva tjedna ranije. Naglasio je da gripu ne treba podcijeniti, ona može nekad biti blaža, ali gripa je vrlo ozbiljna bolest:

– Gripa može biti opasna bolest za razliku od takozvanih običnih prehlada ili respiratornih infekcija zbog toga što virus ponekad vrlo naglo ode duboko u pluća i može uzrokovati tzv. virusne pneumonije, a to su oni najteži oblici gripe koji odmah trebaju ići na bolničko liječenje. Simptomi su poremećaj svijesti, otežano disanje, bolovi u prsima…

Istaknuo je da su ovakvi slučajevi rijetkost te da se gripa, s obzirom na to da je virusna bolest, liječi mirovanjem kod kuće prva tri ili četiri dana, a ako bolest ne prolazi tada se ide liječniku. Dr. Radiček objašnjava da se najčešće koriste lijekovi za skidanje temperature, uzimaju se sredstva protiv kašlja, kapi za nos te puno tekućine da osoba ne dehidrira.

zatvori