Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Županijskim ustanovama odobreni projekti INTERREG prekogranične suradnje

Povezivanje hrvatskih i mađarskih škola, zaštita prirode, problemi romske populacije i robotika samo su neki od odobrenih projekata županijskih ustanova u drugom natječaju INTERREG V-A prekogranične suradnje Mađarske i Hrvatske u razdoblju od 2014. do 2021. godine.

U osmišljavaju programa sudjelovala je PORA Regionalna razvojna agencija Koprivničko-križevačke županije, a zadovoljstvo odobrenim projektima izrazio je zamjenik podravsko-prigorskog župana Ratimir Ljubić:

– Na natječaju INTERREG V-A iz naše županije je prošlo deset projekata, od toga četiri projekta u našim županijskim ustanovama i ja im još jednom čestitam na tome. Ono što je najbitnije, poboljšat će se materijalni uvjeti u školama, profesori i učenici će usavršiti svoje znanje i isto tako steći će neka dodatna znanja – rekao je Ljubić.

Koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović odobren je projekt “Ecoperation” koji će provoditi zajedno sa školom iz mađarskog grada Csurgó i Srednjom školom Prelog. Projekt je vrijedan više od 240 tisuća eura, a od toga u Gimnaziju Fran Galović stiže 66 tisuća eura, rekao je ravnatelj Vjekoslav Robotić:

– Temeljna ideja i osnovne poveznice su bile da se povežemo na tri razine: voda, zrak i zemlja. U projektu će se naša gimnazija baviti “akvamobilnošću” te kemijom, fizikom, geografijom i poviješću vode – nabrojio je ravnatelj Robotić.

Obrtnička škola Koprivnica partner je u projektu “Eduroma” te je za njegovo provođenje dobila 41 tisuću eura. Ovim projektom zajedno s partnerima pokušat će postići bolju suradnju većinskog i romskog stanovništva. Cilj projekta je i olakšati romskoj djeci ulazak u obrazovni sustav, ističe ravnatelj škole Zlatko Martić:

– Znamo da su u Obrtničkoj školi Koprivnica jedan veliki postotak učenici romske populacije. Moram kazati da su se oni izuzetno dobro integrirali u naš obrazovni sustav te da uspješno surađujemo s tom zajednicom – istaknuo je Martić.

Iz natječaja INTERREG odobren je i projekt iz domene zaštite okoliša koji će provoditi Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode u Koprivničkoj-križevačkoj županiji. U projektu “Riverside” u kojem će sudjelovati sedam partnera brinut će se o zaštiti biosfernog rezervata Mura – Drava – Dunav, rekla je ravnateljica ustanove Željka Kolar.

Spomenimo i da je Srednja strukovna škola Đurđevac nositelj programa “Robotico” vrijednog 237 tisuća eura koji će provoditi zajedno s partnerima Osnovnom školom Ferdinandovac i Csurgó iz Mađarske.

Projekti koji će se provoditi svakako će postati temelj za programiranje buduće alokacije INTERREG natječaja za vremensko razdoblje 2021. – 2027. koje je u tijeku, zaključila je ravnateljica PORE Melita Birčić.

zatvori