Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Županija kroz projekt ‘Svi u školi, svi pri stolu 4’ osigurala topli obrok u školi za više od 850 učenika

Početnom konferencijom u sjedištu Koprivničko-križevačke županije u Nemčićevoj označen je start projekta ‘Svi u školi, svi pri stolu 4’ koji provodi Koprivničko-križevačka županija u partnerstvu sa 17 osnovnih škola kojima je osnivač.

Ovim projektom, koji se provodi već četvrtu godinu za redom, osigurana je školska prehrana za 861 učenika koji žive u siromaštvu ili riziku od siromaštva u aktualnoj školskoj godini:

– Dajemo podršku ovom naizgled neatraktivnom, malom programu koji često prođe ispod radara, a ima svoju vrijednost i u stvarnom smislu i jednu simboličnu, jer ukazuje na našu komponentu koja je nažalost u svakom društvu prisutna: pokušaj borbe za one najslabije. Pokazuje našu socijalnu osjetljivost – istaknuo je župan Darko Koren.

Snimio Marko Posavec.

Broj učenika u programu ove je godine nešto manji što je posljedica novih kriterija, no pomoć je i dalje potrebna mnogima, dodao je župan te podsjetio i na druge slične projekte koje provodi Županija: “Pametan obrok za pametnu djecu” u suradnji s Podravkom, zatim “Školska shema” i “Školski medni dan”.

Stručnu pomoć u pripremi projekta pružila je PORA Regionalna razvoja agencija Koprivničko-križevačke županije kroz program “Uz PORA-u po potporu”, a cilj je, rekla je ravnateljica PORA-e Melita Birčić, osigurati što više projekata i bespovratnih sredstava:

– Samo prošle godine pripremili smo ili proveli više od 50-ak projekata u vrijednosti gotovo 340 milijuna kuna. Ovo je samo jedan u tom broju. Izuzetno nam je drago kad možemo biti dio ovakve priče kad to stvarno ima ovako dobre i pozitivne efekte. Nastojat ćemo i dalje biti podrška Županiji, ovdje prisutnim školama i svim javnopravnim tijelima na području županije.

Snimio Marko Posavec.

Prisutnima se obratila i ravnateljica Osnovne škole Mihovila Pavleka Miškine iz Đelekovca Sonja Vuljak:

– Lijepo je vidjeti da ovaj projekt ima kontinuitet i da je prisutan već dulji niz godina, da možemo uključiti u djecu u ono najbitnije što je potrebno, taj jedan topli obrok na dan. Kao što je i župan rekao, zaista nam je vrijedan taj projekt i lijepo je kad možemo reći toj djeci i njihovim roditeljima da imaju osiguran topli obrok u školi.

Snimio Marko Posavec.

Projekt je vrijedan 870.783 kune, a cjelokupni iznos financiran je bespovratnim sredstvima preko Fonda europske pomoći za najpotrebitije – FEAD (85%) te državnog proračuna (15%). Za učenike je osigurano ukupno 151.612 obroka koji će u školskim kuhinjama biti pripremljeni u skladu s normativima za prehranu učenika u osnovnoj školi.

Detalje o projektu na početnoj konferenciji iznio je viši savjetnik – specijalist za europske fondove Vladimir Šadek. Na konferenciji su bili i zamjenici župana Darko Sobota i Ratimir Ljubić, županijski pročelnici i suradnici te ravnatelji i predstavnici škola partnera u projektu. Nakon početne konferencije održan je i radni sastanak o konkretnim aktivnostima.

U prethodne tri godine iz Fonda europske pomoći za najpotrebitije sufinancirana je prehrana za gotovo 30% učenika iz škola na području Koprivničko-križevačke županije.

zatvori