Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Održano usavršavanje vatrogasaca za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’

U organizaciji Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije, u nedjelju 19. siječnja 2020. godine teorijskim predavanjem započelo je osposobljavanje 68 prijavljenih vatrogasaca za specijalnost ‘Aparati za zaštitu dišnih organa’ iz sva tri požarna područja (PP Koprivnica, PP Đurđevac i PP Križevci).

Teorijsko predavanje u Gradskoj vijećnici u Koprivnici održao je Darko Piškor, kojom prilikom su polaznici upoznati s mehanizmom disanja kod čovjeka, vrstama i podjelom štetnih i opasnih tvari, na koji način se mogu zaštititi, koje uređaje i opremu koristiti, te o opasnostima kod požara zatvorenog prostora. Usavršavanje za specijalnost “Aparati za zaštitu dišnih organa” trajalo je 30 školskih sati, od toga je 12 sati teorijski dio, a 18 sati praktični/vježbovni dio.

Poradi velikog broja polaznika, praktični dio održavao se 1. i 2. veljače 2020. godine na dvije lokacije.

U prostoru DVD-a Koprivnica / JVP Koprivnica obuku je vodio Željko Cvrtila iz koprivničke Javne vatrogasne postrojbe uz pomoć kolege iz iste postrojbe Stjepana Futača, a istu su prošli polaznici iz DVD-a Koprivnica, DVD-a Starigrad, DVD-a Sveti Ivan Žabno, DVD-a Štaglinec, DVD-a Koprivnički Bregi, DVD-a Koprivnički Ivanec, DVD-a Glogovac i DVD-a Batinske.

U prostorijama DVD-a Legrad obuku je vodio Darko Piškor uz pomoć vježbatelja iz DVD-a Legrad. Obuka se odvijala u tri grupe, a kroz obuku je ukupno prošlo 32 polaznika iz DVD-a Legrad, DVD-a Veliki Otok, DVD-a Selnica Podravska, DVD-a Peteranec, DVD-a Sigetec, DVD-a Rasinja, DVD-a Đelekovec i DVD-a Torčec.

Na početku rada sa svakom od tri grupe, ukratko im je teorijski prikazano što će se raditi i na koji način je zamišljena obuka, te im je posebno dan naglasak na sigurnosni aspekt cjelokupnog osposobljavanja.

U Legradu se obuka odvijala u tri segmenta i svaki je polaznik morao proći i zadovoljiti na sva tri segmenta.

U prvom segmentu tzv. Confidence drill polaznici su morali napraviti detaljnu provjeru izolacijskog aparata, te se potom opremiti izolacijskim aparatom. U drugom dijelu tog segmenta onemogućio im se vid te su takvi morali po cijevi pronaći aparat te ga bez vida osposobiti za rad (raspetljati, sklopiti, staviti bocu itd.), opremiti se aparatom i početi disati.

U drugom segmentu uvježbavalo se pretraživanje i spašavanje u malim skučenim prostorima. Za ovaj segment koristio se podrumski prostor DVD-a, koji služi kao priručno skladište puno “svega i svačega”. Prostor je potpuno zatamnjen i napunjen umjetnim dimom, kako bi se što više simulirala stvarna situacija. Polaznici su dvoje po dvoje morali napraviti pretragu prostora, navigirajući se kroz zakrčen prostor i pronaći unesrećenu osobu.

U trećem segmentu koji se odvijao na prvom katu prostorija DVD-a, prostor je također zamračen, zadimljen te su postavljene prepreke. Na ovom se segmentu simulirao požar većeg prostora, gdje su polaznici pretragu morali raditi uz pomoć užeta (“pupčane vrpce”).

Nakon završetka svih grupa napravljena je analiza dobrih i loših strana svake grupe, a sami polaznici davali su povratne informacije, kako bi ovakve obuke bile još bolje i kvalitetnije.

Obuke u Legradu i Koprivnici obišao je zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan.

Nakon praktičnog dijela obuke, svim polaznicima je ostavljen period od 14 dana za pripremu pismene provjere znanja. Pismena provjera održana je 16. veljače 2020. godine u Hrvatskom vatrogasnom domu u Peterancu, kojom prilikom je 55 vatrogasaca uspješno završilo pismenu provjeru znanja te će istima biti uručena Uvjerenja o usavršavanju za specijalnost “Aparati za zaštitu dišnih organa”.

Pismenoj provjeri nazočili su zapovjednik Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Zvonimir Habijan, zamjenik predsjednika Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Vladimir Piškor, tajnica Mirjana Futač i predsjednik p. o. Vatrogasne zajednice Koprivničko-križevačke županije Branko Vucikuja.

Izvjestitelj
Vatrogasne zajednice
Koprivničko-križevačke županije
Krešimir Juratović

zatvori