Utorak, 23. travnja 2024.

FOTO Nakon dvosatne rasprave, većinom glasova prihvaćeno izvješće o radu župana

Članovi Županijske skupštine Koprivničko-križevačke županije na današnjoj sjednici raspravljali su o izvješću o radu župana za razdoblje od 1. srpnja do 31. prosinca 2019. godine.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren uvodno je istaknuo da se radi o dokumentu kojim se podsjeća što je sve napravljeno u proteklom razdoblju za koje kaže da je obilovalo mnogim aktivnostima.

Snimio Marko Posavec.

– Kulminiralo je najznačajnijim društvenim i političkim događajem unazad nekoliko godina. Događaj koji je obilježio ovo razdoblje je sastanak Vlade, odnosno gotovo sjednica Vlade, s hrvatskim županima. Ovo je posebno važno jer za razliku od ostalih takvih, u Koprivnici je organizirano potpisivanje sporazuma o preuzimanju poslova Ureda državne uprave – rekao je Koren.

Dodao je da je nastavljena realizacija svih projekata iz zdravstva, obrazovanja i turizma kako bi se osigurao ravnomjerni razvoj naše županije.

– Imali smo dva posjeta premijera Andreja Plenkovića i ministara u Vladi o temi prometa, obrazovanja, zdravstva i turizma. Bile su organizirane koordinacije i pripreme oko povjeravanja poslova Ureda državne uprave. Zaista smo jedna od županija koja je to najkvalitetnije provela, najbrže i bez ikakvih repova. Istaknuti smo kao primjer kako to najefikasnije učiniti. Županija danas djeluje kroz devet upravnih odjela, dakle formiran je jedan novi odjel za opće poslove. S prvim danom ove godine funkcioniramo kvalitetno na dobrobit stanovnika ove županije – objasnio je župan.

Snimio Marko Posavec.

Pohvalio se da je županija kvalitetno medijski zastupljena, da je plasirano više od 400 priopćenja, bilo je 2600 medijskih objava te da su se predstavili na međunarodnom planu. Spomenuo je da su sufinancirali pripremu dokumentacije za europske projekte u četiri jedinice lokalne samouprave, donesen je proračun za ovu godinu, prikupili su ponude za kredit za sufinanciranje izgradnje školskih sportskih dvorana koji je u pripremi i ovih dana podnijet će zahtjev Vladi. Istaknuo je i subvenciju kamata za kredite za stambeno rješenje liječnika, visok stupanj likvidnosti županije i proračunskih korisnika, sredstva za predfinanciranje projekta proračunskih korisnika, potpore u gospodarstvu i poljoprivredi.

Napomenuo je i da su isplaćena sredstva za turističke manifestacije, nastavlja se projekt cikloturizma, dodijeljeno je 60 stipendija, najviše dosad, a PORA je sudjelovala u pripremi 40 europskih projekata. Naglasio je i da su osigurani svi uvjeti za sklonište žrtava nasilja, odnosno osiguran je objekt koji je uređen i čeka se riječ komisije.

Snimio Marko Posavec.

Ova točka nije prošla bez rasprave pa je tako nezavisni Željko Lacković istaknuo da u tom izvješću nema ništa o brzoj cesti, planu gospodarenja otpadom koji predviđa da je potrebno od strane područne uprave odraditi neke stvari, o kompostanama niti reciklažnom dvorištu za građevinski otpad. Na tapeti se našla i PORA, javna nabava i ulaganje u školstvo.

– U namještaj za 26 škola uložili ste 267 tisuća kuna, a toliko ste platili i novi auto. To je premalo. Nabavljate ekološki auto i nabavljate lož ulja za škole – istaknuo je Lacković.
Dotaknuo se i zdravstvenog sustava. Smatra da se ne ulažu adekvatni napore te da se ne vodi jasnu politika što je vidljivo u nedostatku liječnika opće prakse, pedijatara, ginekologa, stomatologa.

Izvješće o radu kritizirala je i SDP-ova Marija Vukobratović koja se osvrnula na brzu cestu.

– U okviru vaših djelatnosti obavili ste mnoge sastanke i razgovore s ministrima, premijerom i jedan od glavnih rezultata je nastavak gradnje brze ceste. Prometna povezanost iznimno je važna i sve bi bilo krasno da se ne radi o nekoliko kilometara od Križevaca do Kloštra Vojakovačkog. Dokumentacija je odavno gotova, imovinsko-pravni odnosi riješeni i cesta je mogla biti napravljena puno prije pa bi bilo bolje da sada pričamo o cesti od Kloštra do Koprivnice – napomenula je ona.

Snimio Marko Posavec.

No, HDZ-ov Damir Felak imao je spreman odgovor.

– Vukobratović je govorila s gledišta koje odgovara njoj i partiji, a ne činjenicama. Još 2009. godine potpisan je ugovor od Vrbovca do Križevaca. SDP je taj ugovor želio raskinuti 2011. godine no zbog penala nije došlo do toga, ali se u ugovoru dionica skratila do Križevaca, a mi smo prvo stavili do Kloštra Podravskog. HDZ je osigurao sredstva od Križevaca do Kloštra, a nakon toga će se nastaviti izgradnja do Koprivnice – kazao je Felak.

Ono što je pak zasmetalo laburista Sinišu Kavgića odnosi se na direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

– Neću podržati izvješće jer nije spomenuto zašto župan nije imenovao novog direktora Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije. Osoba koja obavlja nema stručne kompetencije. Zar stvarno ne možemo imati direktora zbog županovog inata, hira ili odluke? Kad bi raspisao natječaj javili bi se neki koje ne bi želio u svom timu bez obzira na to što su to kompetentni ljudi, s idejama i stavovima – zaključio je Kavgić.

Snimio Marko Posavec.

Rasprava je otišla mimo izvješća o radu pa je tako Dejan Kutičić iz Živog zida optužio da je župan u Upravno vijeće Opće bolnice Dr. Tomislav Bardek imenovao svećenika Miljenka Flajsa i to prije tri mjeseca. Sporno mu je to što se nije birala struka nego politička podobnost s obzirom na to da je Flajs iz Mreže.

– Nasjeli ste na novinarsku patku – nisam svećenik, đakon sam, imam obitelj i dvoje djece. Nisam imenovan prije tri mjeseca, na čelu Upravnog vijeća sam tri godine – odgovorio mu je Flajs.

Kutičić mu je na to kazao da je svejedno je li đakon ili svećenik jer njemu je to sve isto s obzirom na to da je na jednoj fotografiji Flajs odjeven u suknjicu, haljinicu.

Na žestoku raspravu župan je imao spremne odgovore, a izvješće je prihvaćeno većinom glasova.

zatvori