Utorak, 26. ožujka 2024.

FILIP OBRAN, elektrotehničar i plesač: Ples je tjelovježba za dušu i tijelo, umjetnost pokreta koja opušta um

Filip Obran učenik je četvrtog razreda Obrtničke škole Koprivnica, smjer elektrotehničar koji se već šest godina bavi plesom, a nakon kraće pauze, posljednjih godinu dana intenzivnije se posvetio treninzima.

Član je Športskog plesnog kluba Koprivnica i kako kaže, dio prvog registriranog para u tom klubu. Trenira dva puta tjedno, a kako bi rezultati bili što bolji, odlazi i na privatne sate u Bjelovar i Zagreb. Njegova disciplina su standardni i latinoamerički plesovi.

Svaki ples ima svoju priču

– Oduvijek su me privlačile razne grane umjetnosti, ali nisam znao kojoj od njih da se posvetim i koja mi se najviše sviđa pa sam krenuo isprobavati. Pisanje mi nije išlo zbog disleksije i disgrafije, slikanje mi je bilo dobro, ali ne prekrasno, a ples je bio tjelovježba za dušu i tijelo. Tu sam osjećao veliko zadovoljstvo i sreću. Ples je umjetnost pokreta, a svaki ples ima svoju priču i to me najviše privuklo – rekao je Filip.

Dodao je da mu je ples pomogao s držanjem, samopouzdanjem i zdravljem, baš kao i svaki drugi sport.

Svaki trening je svojevrsno čišćenje glave i opuštanje uma

– Ples mi je najviše pomoglo psihički i to je glavni razlog zašto sam mu se vratio. Moj otac preminuo je prije dvije godine i kao klinac nisam bio spreman na takav gubitak. Mnoge noći sam plakao i jednom sam samo odlučio: zašto se ne bih vratio plesu, pa sam to i učinio. I pomoglo mi je. Svaki trening je svojevrsno čišćenje glave i opuštanje uma – objasnio je Filip.

Ljubav prema plesu razvila se još u djetinjstvu kada se u drugom razredu osnovne škole okušao u plesu.

Zbog izrugivanja vršnjaka čak je i odustao od plesa

– U toj dobi djeca nisu baš upoznata s time da i dječaci mogu plesati pa se ponekad i izruguju, a to na kraju dovodi i do toga da dječaci najčešće odustanu od ove aktivnosti. I ja sam bio jedan od njih. Odustao sam od plesa pa sam krenuo na mažoretkinje i bio prva “muška mažoretkinja” u Koprivnici, no nakon ponovnog zadirkivanja odustao sam i od toga. Tek u srednjoj školi stekao sam prijatelje koji me podržavaju i bodre. S druge strane, obitelj je uvijek bila uz mene i jako su sretni što sam se vratio plesu – prisjetio se Filip koji nakon završetka srednjoškolskog obrazovanja planira studirati logistiku i mobilnost na Sveučilištu Sjever u Koprivnici.

Na ostanak u Koprivnici odlučio se kako bi mogao nastaviti trenirati ples što je duže moguće.

– Svaka osoba voljela bi se baviti onime što voli pa tako i ja. Volio bih mlade podučavati plesu, no još sam daleko od toga stoga samo nastavljam trenirati i davati sve od sebe da postižem što bolje rezultate – zaključio je ovaj 18-godišnjak i pozvao sve da se odvaže i naprave prvi plesni korak.

zatvori