Subota, 20. travnja 2024.

DAN BROJA 112 Blažotić: Samo prošlu srijedu, u 24 sata zaprimili smo 250 poziva i alarmirali službe u 50-ak navrata

Na današnji dan, 11. veljače, obilježava se Dan jedinstvenog europskog broja za hitne službe 112.

Tom prilikom koprivničko-križevački župan Darko Koren ugostio je predstavnike Službe civilne zaštite Koprivnica i hitnih službi Koprivničko-križevačke županije.

– Veselim se svakom našem susretu u miru koji ima samo ovakav jedan svečarski karakter, a ne operativni sastanak koji je zakazan zbog određenih potreba djelovanja na terenu. Broj 112 se u Hrvatskoj primjenjuje od 2005. godine i važna je sastavnica cjelokupnog sustava zaštite i spašavanja jer je to prvo i centralno mjesto koordinacije prikupljanja svih prvih informacija koje dolaze po određenim rizicima koji se događaju u našoj županiji – rekao je Koren.

Snimila Adela Zember.

Župan je napomenuo da svaka sastavnica ima svoju ulogu i funkciju, a one su Hrvatska gorska služba spašavanja, Gradsko društvo Crvenog križa Koprivnica, sve zdravstvene ustanove, Policijska uprava koprivničko-križevačka i vatrogasci.

– Svjedočili smo nekim od ugroza, rizika i intervencija koje su se pojavljivale svih ovih godina, Sve te momente i okolnosti zaista smo savladali na jedna optimalan način, visokoprofesionalno, bez posljedica koje bi ostavile tragova na prostoru ili ljudima – dodao je Koren.

Voditelj koprivničke Službe civilne zaštite Miroslav Blažotić istaknuo je da je 112 besplatni broj na koji se u bilo koje doba može dobiti pomoć svih žurnih službi. Dodao je da je od 2005. godine Centar na području cijele Hrvatske zaprimio ukupno 26,8 milijuna poziva. Na početku bilo je samo 45 posto namjenskih poziva i čak četiri posto zlonamjernih, no to je s edukacijom i vremenom svedeno na svega 0,5 posto. Blažotić je istaknuo da je u Županijskom centru 112 u Koprivnici zaprimljeno više od 30.000 poziva.

Snimila Adela Zember.

– Zna se dogoditi da kroz dan uopće nema poziva, a sjetite se primjerice prošle srijede kada je puhao olujni vjetar, u 24 sata zaprimili smo 250 poziva i alarmirali službe u 50-ak navrata. Osim žurnih službi koje su uvijek prisutne tu su i službe kao što su komunalne djelatnosti, elektra, telekomunikacijske službe – objasnio je Blažotić.

zatvori