Petak, 26. travnja 2024.

10,2 milijuna kuna bespovratnih sredstava iz fondova EU za izgradnju doma za starije u Molvama

Općina Molve kao jedan od partnera prošla je na natječaju Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije zajedno sa Samostanom Uznesenja Blažene Djevice i Koprivničko-križevačkom županijom s projektom ‘Punina života’ za financiranje izgradnje doma za starije u Molvama.

Projekt je vrijedan 10,2 milijuna kuna i u potpunosti se financira iz fondova Europske unije iz poziva Unapređivanje infrastrukture za pružanje socijalnih usluga u zajednici kao podrška procesu deinstitucionalizacije – druga faza. Specifični cilj je promicanje socijalne uključenosti i smanjenje nejednakosti kroz poboljšani pristup socijalnim uslugama te prelazak s institucionalne skrbi na skrb u zajednici putem poboljšane socijalne infrastrukture.

Projektom je predviđena izgradnja doma za starije osobe s dnevnim boravkom na zemljištu uz molvarsku crkvu i budući pastoralni centar. U okviru novoizgrađenog objekta koji će se sastojati od prizemlja, prvog kata te potkrovlja korisnicima će se pružati prvi stupanj usluge sadržan u uslugama socijalnog rada te aktivnog provođenja vremena i društvenih aktivnosti poput likovnih radionica, edukativnih radionicama na računalima, organiziranje tjelesnih aktivnosti i sl. Također, korisnicima će se omogućiti korištenje vrta u dvorištu za uzgoj povrća, cvijeća i ljekovitog bilja.

Činjenica je da sve više starijih osoba živi u samačkom domaćinstvu ili pak njihovi članovi obitelji dugo izbivaju zbog radnih i drugih obaveza, to doprinosi osjećaju izoliranosti i socijalne isključenosti, pa bi stoga dom za starije – dnevni boravak predstavljao mjesto gdje će osobe starije od 65 godina moći cjelodnevno besplatno boraviti uz zadovoljenje svojih socijalnih, rekreativnih, edukativnih i drugih potreba pritom sudjelujući u aktivnostima (rad u vrtu, edukacije i prijenos znanja) koje potiču aktivno uključivanje u zajednicu kao jednog od temeljnih ljudskih prava.

Sad nas očekuje potpisivanje ugovora za odobrena sredstva i ishođenje sve potrebne dokumentacije za početak same izgradnje.

zatvori