Četvrtak, 18. travnja 2024.

FOTO Županija za projekt ‘Pomoć u kući i dnevni boravak za starije osobe’ osigurala 1,1 milijuna kuna

Župan Darko Koren potpisao je pet sporazuma iz programa ‘Pomoć u kući i dnevni boravak za starije osobe’ koje će provoditi s Klubom za starije osobe ‘Mariška’, Gradskim društvom Crvenog križa Križevci i Općinom Virje.

Ovogodišnji program će se provoditi u 20 podravsko-prigorskih općina i gradu Križevcima, u sklopu kojega će biti zaposlene 24 osobe koje će pružati pomoć za 425 starijih osoba. Župan je uoči potpisivanja istaknuo da je briga za starije važan pokazatelj koliko Županija brine o svojim stanovnicima:

– Za realizaciju programa u ovoj smo godini predvidjeli milijun i 100 tisuća kuna te se nadam da je ovo dobar pokazatelj našeg opredjeljenja brige za stariju populaciju. Program se uklapa u cjelinu i sliku koju prakticiramo i promoviramo, a na neki način tako utječemo i na standard ljudi starije životne dobi i umirovljenika.

Program se nastavlja provoditi i u Križevcima, a gradonačelnik Mario Rajn kazao je da su osmijesi na licima starijih osoba kojima je pružena pomoć neprocjenjivi i motivirajući:

– Zaista je riječ o programu koji je hvalevrijedan i jednostavno kada vidite osmijehe na licima naših umirovljenika i svih onih koji su u potrebi, onda se uvjerite da se smisao obavljanja javne funkcije itekako očituje u ovakvim programima. Zato ih treba i dalje potencirati, razvijati i podržavati.

Provođenje programa je podržao i načelnik Općine Virje Mirko Perok, a Županija ga u njegovoj općini sufinancira s 30 tisuća kuna:

– Općina Virje ima sreću da naša ustanova Samarita provodi ovaj program, ali uz to pruža i mnogo drugih usluga starijim osobama, poput prehrane i pomoći čišćenja pa nam je svaka pomoć i podrška od strane Županije dobrodošla.

Klub za starije osobe Mariška pomoć će pružati osobama u 15 općina s koprivničkog i đurđevačkog područja te će ga ove godine Županija sufinancirati s gotovo 690 tisuća kuna. Predsjednica Kluba Valentina Čadavec je istaknula da je klub na ovaj program izuzetno ponosan jer je sustavno riješen i osmišljen, uz kvalitetnu podršku Županije i svih uključenih općina. Istaknula je da su i zaposlene gerontodomaćice važan dio njegova provođenja.

Okupljenima se obratio i predsjednik Županijske skupštine Željko Pintar koji je kazao da je ovaj projekt hvalevrijedan u vidu poboljšanja uvjeta življenja starijih i nemoćnih stanovnika Podravine i Prigorja.

zatvori