Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Svim osnovnoškolcima i srednjoškolcima bit će opravdani izostanci u skijaškom tjednu

Nakon zimskih praznika, učenici koprivničkih srednjih škola u utorak su se vratili u školske klupe. I dok je kalendarom školske godine početak drugog polugodišta planiran tek 13. siječnja, zbog dugotrajnog štrajka prošle godine pomaknut je gotovo tjedan dana ranije. Upravo ova promjena poremetila je planove obiteljima koji su u takozvanom ‘hrvatskom skijaškom tjednu’ planirali obiteljsko putovanje.

Koliko je bilo zahtjeva za izostancima i hoće li oni biti opravdani, provjerili smo s ravnateljima naših srednjih škola.

Vjekoslav Robotić, ravnatelj Gimnazije Fran Galović, rekao je da 7. siječnja na nastavi nije bilo 52 učenika, što je 8,6 posto.

– Po osnovi zamolbi roditelja koji su uplatili obiteljska putovanja prije štrajka, na skijanju, odnosno na obiteljskom putovanju bilo je 11 učenika što je oko dva posto od ukupnog broja učenika. Ostali izostanci vezani su za sportske obaveze i to kod sedmero učenika, jedan je učenik na pripremama za olimpijadu, dok je zbog bolesti i ostalih razloga odsutno 33 učenika – objasnio je Robotić.

Dodao je da je zahtjev za opravdanim izostankom zatražilo 11 roditelja odnosno skrbnika, a izostanci će biti opravdani.

Što se tiče Srednje škole Koprivnica, ravnateljica Manuela Gregurić kazala je da nitko nije odsutan zbog skijanja, a nitko od roditelja nije ni predao zahtjev za izostankom.

– Evidentiran je manji broj izostanaka, tek četiri posto što je uobičajeno za ovaj dio godine. Opravdavanje sati će biti provedeno prema važećem Pravilniku s kojim su upoznati i učenici i nastavnici – napomenula je ravnateljica.

Ravnatelj Obrtničke škole Koprivnica Zlatko Martić rekao je da nisu zaprimili ni jedan zahtjev roditelja za izostankom učenika zbog odlaska na skijanje tako da ni jedan učenik nije odsutan iz tog razloga.

Koprivničke osnovne škole radile bi bez obzira na štrajk

S druge strane, “hrvatski skijaški tjedan” ne nalazi se u svim kalendarima koje su škole odabrale, tako da bi dio škola radio u tom tjednu bez obzira na štrajk. Takva situacija karakteristična je za koprivničke osnovne škole koje su odabrale četvrti model praznika. Unatoč tome, neki su roditelji predali zahtjeve za izostanak djece zbog planiranih putovanja.

– Nekoliko je roditelja zatražilo izostanak djeteta zbog obiteljskih razloga. Skladna i sretna obitelj temelj je stabilnog društa. Naša škola potiče i potpomaže obiteljsku harmoniju. Izostanci će se opravdavati sukladno pozitivnim zakonskim propisima, kao i niz godina do sada – rekla je Gordana Gazdić Buhanec, ravnateljica Osnovne škole Antun Nemčić Gostovinski.

Krešo Grgac, ravnatelj Osnovne škole Braća Radić, napomenuo je da je petero roditelja predalo zamolbe za izostanak djece zbog planiranih obiteljskih odmora te su im zamolbe odobrene sukladno važećim propisima.

U Osnovnoj školi Đuro Ester takvih je zahtjeva bilo devet, a ravnateljica Sanja Prelogović istaknula je da će djeci izostanci biti opravdani.

zatvori