Četvrtak, 25. travnja 2024.

Slavimo blagdan SVETA TRI KRALJA – znate li koji su običaji vezani uz ovaj dan?

Danas slavimo blagdan Sveta tri kralja ili Bogojavljanje kojim završava božićno vrijeme. Prisjećamo se kraljeva Gašpara, Melkiora i Baltazara koji su predvođeni Betlehemskom zvijezdom posjetili novorođenog Isusa i darovali su mu tamjan, zlato i plemenitu mast smirnu.

Uz ovaj blagdan nekada je bilo vezano mnoštvo tradicijskih običaja koji su u nekoj mjeri ostali sačuvani i danas. U mnogim krajevima Hrvatske upravo na ovaj dan svećenik blagoslovi vodu koju tada vjernici nose svojim kućama i čuvaju cijele godine. U pojedinim dijelovima je ova tradicija bila toliko važna da su blagdan nazivali i Vodokršćem. Također, upravo je današnji dan i posljednji u kojem svećenik obilazi mjesto i može blagosloviti domove i obitelji.

Austrijski zvjezdari. Izvor: Wikimedia Commons.

U sjevernim krajevima Hrvatske, pa tako i u Podravini, tradicionalno su na Sveta tri kralja bili ophodi zvjezdara o kojima nam je pisala etnologinja Vesna Peršić Kovač iz Muzeja Grada Koprivnice. Ovaj običaj spada u skupinu čestitarsko koledarskih običaja u kojem zvjezdari, zvezdičari, betlemari, često maskirani kao kraljevi Baltazar, Gašpar i Melkior nose zvijezdu i čestitaju Božić uz pjevanje božićnih pjesama.

Blagdan Sveta tri kralja posebno se svečano obilježava u Novigradu Podravskom. Tamo se vjernici okupljaju na misi zahvalnici na brijegu Sveta tri kralja gdje se nalazi kapelica posvećenu upravo Poklonstvu triju kraljeva malenom Isusu.

Uoči božićno-novogodišnjih praznika u mnogim mjestima se vrlo često scenski prikazuju žive jaslice. Na Sveta tri kralja se uz same jaslice, prikazuje i sam pohod trojice mudraca.

Završetak božićnog godišnjeg ciklusa na Sveta tri kralja simbolizira i uklanjanje božićnih ukrasa pa i samog božićnog drvca koje se raskiti i iznosi iz kuće. Za mnoge od nas ovo ja zadnji božićno-novogodišnji blagdan nakon kojeg i službeno započinje nova radna godina.

zatvori