Utorak, 26. ožujka 2024.

Raste broj specijalizanata u bolnici i Zavodu za javno zdravstvo: ‘Iznimno smo posvećeni ljudima’

Koprivnička Opća bolnica ‘Dr. Tomislav Bardek’ trenutno ima 55 specijalista i specijalizanata koji su upravo Koprivnicu odabrali kao svoje mjesto života i rada. Rekao je to ravnatelj koprivničke bolnice dr. Mato Devčić na potpisivanju sporazuma o nastavku provođenja specijalističko-konzilijarne zdravstvene zaštite u Križevcima i Đurđevcu.

Devčić je također zadovoljan time što bolnica ima dovoljan broj novih specijalista i specijalizanata iz djelatnosti urologije, pulmologije i anesteziologije kojih je do sada nedostajalo, pa budućnost ovih djelatnosti u koprivničkoj bolnici, kaže, nije upitna:

– Struke se perspektivno gledano oporavljaju, ali svakako treba aktivno raditi na pružanju mogućnosti da liječnici dođu u našu bolnicu. I Županija kao osnivač bolnice, ali i sama Uprava bolnice koja mora promovirati određene kvalitete koje se tiču rada u Općoj bolnici, od infrastrukture, susretljivosti kolega do mentorstva. U posljednje četiri godine znatno smo povećali sredstva posvećena edukaciji kolega. Iznimno smo posvećeni ljudima i budućnosti tih ljudi u našem okružju – istaknuo je ravnatelj Devčić.

Broj specijalizanata je u porastu i u Zavodu za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije, potvrdila je ravnateljica dr. Draženka Vadla uz napomenu da imaju specijaliste čak i iz Makedonije.

Koprivničko-križevački župan Darko Koren dodao je da županijske vlasti poduzimaju niz mjera kojima se sprječava odlazak liječnika iz Podravine i Prigorja:

– Želimo određenim mjerama utjecati na taj ostanak. Uspostavili smo program subvencioniranja kamata na stambene kredite za liječnike. Potpisali smo ugovore s pet banaka i taj program polako živi. Prema anketi koju smo proveli, gotovo 50-ak liječnika je iskazalo interes za ovakvom mjerom subvencije koja garantira njihov ostanak u županiji.

Župan dodaje da su znatna sredstva uložena i u podizanje zdravstvenog standarda i kvalitetnu medicinsku opremu. Uz obnovu voznog parka hitne medicine, prostor dnevne bolnice te ulaganja u poboljšanje primarne zdravstvene zaštite, vrijednost ulaganja Županije u zdravstvo veća je od 80 milijuna kuna, zaključio je Koren.

zatvori