Petak, 29. ožujka 2024.

FOTO Nemčići školskim projektom obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta

Učenici osmog razreda koprivničke Osnovne škole ‘Antun Nemčić Gostovinski’ prigodnom su izložbom obilježili Međunarodni dan sjećanja na žrtve holokausta, 27. siječnja.

Učenici su zajedno s profesoricom povijesti Lidijom Vranar istraživali život i djelovanje Židova u Europi i Hrvatskoj, ali i zločine koje su nad njima provodili nacisti tijekom Drugog svjetskog rata. Poseban naglasak su stavili na djelovanje Židovske općine u Koprivnici kao i na stradavanja židovske djece u logorima diljem Europe.

Za potrebe istraživanja služili su se povijesnom literaturom, materijalima s interneta te povijesnom građom iz Muzeja grada Koprivnice. Učenici romske nacionalnosti istražili su stradanja Roma u Nezavisnoj Državi Hrvatskoj i strahote koje je njihov narod doživio u logorima diljem Europe, ali i u Jasenovcu i Danici. Neki od učenika, u sklopu svog istraživanja, posjetili su i Spomen područje Danica.

Rezultate svojih istraživanja prenijeli su na plakate na kojima su posebno potresne bile priče o gotovo 1,5 milijuna židovske djece stradale u logorima samo zato što su se, po mišljenju nacista, rodili “krive” nacionalnosti.

– Cilj ove učeničke izložbe bio je ukazati na strahote zločina nad nedužnim narodom, ali i ukazati na ostale zločine koji su se događali Hrvatima i drugim narodima tijekom prošlosti zbog neodgovornih pojedinaca i pogrešnih politika. Prezentirajući rezultate svog istraživanja, učenici su istaknuli važnost tolerancije, uvažavanja različitosti i ljudskih prava te uputili jasnu poruku da se ovakvi zločini više nikada nikome ne ponove – istaknula je profesorica Vranar.

zatvori