Subota, 20. travnja 2024.

NOVOSTI IZ GIMNAZIJE Odobreni projekti o klimatskim promjenama, spoju matematike i umjetnosti, planinama, a u pripremi i školsko kino

Počela je nova godina, a s njom i brojni zanimljivi projekti u koprivničkoj Gimnaziji Fran Galović. Ravnatelj Vjekoslav Robotić za Dravu info je rekao da se trenutno provode četiri europska projekta koji obuhvaćaju mobilnosti nastavnika i učenika. Ukupna vrijednost sada aktivnih i odobrenih projekata je oko četiri milijuna kuna.

– Osnovni cilj je da učenici i profesori najviše participiraju u tome u vidu mobilnosti, interkulturalnosti i učenja koje ti projekti razvijaju. Vrlo smo prihvatljiva škola, odnosno dobar magnetizam širimo unutar europskog okruženja što se tiče pronalaska partnera za nove projekte – rekao je Robotić.

Kada je riječ o novoodobrenim projektima, jedan od njih je Umbrella.

– Ovaj projekt temelji se na meteorološkim i klimatološkim istraživanjima, obradi podataka i djelovanju u pogledu klimatskih promjena u lokalnoj zajednici u vremenu sve učestalijih klimatskih ekstrema. Vrijednost projekta je oko 197 tisuća eura, a provodi se dvije godine – objasnio je ravnatelj.

Vjekoslav Robotić. Snimio Marko Posavec.

Dodao je da drugi projekt predstavlja spoj matematike i umjetnosti, a njegova idejna začetnica je profesorica Marina Njerš.

– Ovdje se radi o suradnji sa školama iz Litve, Makedonije, Turske, Grčke, Italije i Hrvatske, i nizu mobilnosti učenika i profesora. Ukupna vrijednost tog projekta je oko 139 tisuća eura – istaknuo je Robotić.

Napomenuo je da treći novoodobreni projekt podrazumijeva suradnju s partnerima iz Italije, Litve, Slovenije i Turske, a osnovna tema su planine na koje se nadovezuju sva ostala područja vezana za sport, rekreaciju i kretanje. Njegova vrijednost je 108 tisuća eura.

Dodajmo da se trenutno kraju privodi europski projekt LORESU, a osim europskih projekata, u gimnaziji se pripremaju i novi zanimljivi programi kao što je primjerice školsko kino.

zatvori