Snimio Marko Posavec.
Pred nama je još jedna Noć muzeja, 13. po redu u Koprivnici i 15. na nacionalnoj razini. Već tradicionalno, održat će se posljednjeg petka u siječnju.

Više od 110 gradova i općina te 270 ustanova u Hrvatskoj 31. siječnja obilježit će ovu manifestaciju pod središnjom temom Velike obljetnice hrvatskih muzeja, kojoj se koprivnički muzej izvrsno prilagodio, rekao je na današnjem predstavljanju programa Noći muzeja ravnatelj Muzeja grada Koprivnice Robert Čimin:

– Tema nas je posebno obradovala. Naime, 1945. godine s radom je započeo Muzej grada Koprivnice kroz Odbor za osnutak Muzeja grada Koprivnice što znači da su započele one prve predradnje pred pravo osnivanje muzeja.

Snimila Adela Zember.

Osim 75. obljetnici početka rada koprivničkog muzeja, naši će muzealci ovu Noć muzeja posvetiti i proslavi 100. obljetnice rođenja kipara Ivana Sabolića rođenog 1921. godine u Peterancu.

– Galerija skulptura Ivana Sabolića u Peterancu pod upravljanjem je Muzeja grada Koprivnice, međutim ovih godina nismo uspijevali pronaći način da ju aktualiziramo. Čini nam se da je pravo vrijeme da upravo godinu, godinu i pol prije velike obljetnice započnemo s tim pa ćemo svečano otvorenje Noći muzeja imati upravo u Peterancu – najavio je ravnatelj Čimin.

Viša kustosica Draženka Jalšić Ernečić predstavila je danas posebnu zanimljivost koju će upriličiti u Peterancu:

– Okupit ćemo ljude iz sela i napraviti rekonstrukciju vatrogasne zabave, odnosno jedno druženje lokalne zajednice. Organizirat ćemo natjecanje u spravljanju domaćih likera u četiri kategorije uz vrlo lijepe i bogate nagrade. Bit će to prilika za žive priče seljana o tome kako se sjećaju i odnose prema radu i liku Ivana Sabolića.

Velika noć bit će ovo i za Galeriju naivne umjetnosti u Hlebinama koja će nakon šest mjeseci rekonstrukcije otvoriti svoja vrata svim posjetiteljima i to predstavljanjem slovenske naive. U Galeriji Koprivnica bit će pak predstavljena izložba Ansambla Lado “Reljefi i tragovi”.

– Predstavit ćemo fotografije Petre Slobodnjak. Izložba će biti pomalo drugačija, neće biti klasičnog tipa nego ćemo predstaviti fotografije u pokretu kroz dio fotografija prezentiranih na svili što će biti zanimljivo za publiku – rekao je Čimin.

Na pročelju zgrade Muzeja grada Koprivnice istu će večer biti postavljena spomen-ploča Leanderu Brozoviću povodom 75 godina rada koprivničkog muzeja čiji je on osnivač.

Snimio Marko Posavec.

Ranko Vučemilović, koji je nastavio Brozovićev rad sakupljanjem predmeta kulturne baštine, bit će predstavljen kroz donaciju obitelji Vučemilović.

– Vezano na samog Brozovića predstavit ćemo Ranka Vučemilovića koji je 1963. godine započeo s veterinarskom službom u Koprivnici i nastavio Brozovićev rad. Predmeti koje je Vučemilović sakupio čine obiteljsku zbirku koja će javnosti biti predstavljena po prvi puta upravo na Noć muzeja – pojasnio je Čimin.

Cijelu večer na Zrinskom trgu u Koprivnici posjetitelji će moći uživati u novoj akviziciji Muzeja grada Koprivnice – “Pijetlu” Zvonimira Lončarića. – Ova je akvizicija bila izlagana prije 40 godina na jednoj francuskoj izložbi i nakon toga je bila skrivana od javnosti sve do trenutka kada nije stigla u Muzej grada Koprivnice.

Jedno od najznačajnijih djela Mije Kovačića, “Jama”, ponovno će biti izložena posjetiteljima u galeriji koja nosi ime ovog velikana podravske naivne umjetnosti. – Čini nam se da je ponovno vrijeme da je predstavimo javnosti jer se koprivničko građanstvo s njom baš i nije imalo prilike upoznati uživo. Za tu priliku će slikar Ivan Andrašić prezentirati slikanje na staklu, vještinu koja je zaštićeno nematerijalno kulturno dobro – dodao je Čimin.

Svi kulturni objekti u Koprivnici 31. siječnja bit će otvoreni za javnost od 18 sati do ponoći, dok će svi zainteresirani u Domoljubu moći pogledati izložbu “Pet lica u gostima” do 21 sat. Galerije u Hlebinama i Peterancu radit će od 18 do 22 sata.

/18,00 sati/
PRIČE U GALERIJI IVAN SABOLIĆ / otvorenje 15. Noći muzeja / stručno vodstvo
Galerija Ivan Sabolić, Matije Gupca 13, Peteranec
Radno vrijeme: 18,00– 22,00 sati
Noć muzeja 2020. u Galeriji kipova Ivan Sabolić Peteranec najavit će obilježavanje 100. obljetnice rođenja akademika Ivana Sabolića, donatora i velikog majstora hrvatskog kiparstva 20. stoljeća. Profesor i dekan Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu, majstor kipar i akademik, svojim kiparskim radom i pedagoškim djelovanjem, strukovnim i društvenim angažmanom te sudjelovanjem u umjetničkim polemikama svog vremena, nezaobilazan je protagonist hrvatskog kiparstva 20. stoljeća. U Noći muzeja u galeriji rodnog Peteranca, muzej i lokalna zajednica predavanjem i panel razgovorom posjetiteljima će predstaviti usmenu povijest i sjećanja na velikana hrvatskog kiparstva 20. stoljeća.

18:45
SLOVENSKA NAIVA U HLEBINAMA / otvorenje izložbe
Galerija naivne umjetnosti
Trg Ivana Generalića 15, Hlebine
Radno vrijeme: 18:00 – 22:00 sati

“Krajem 2019. godine hrvatska naiva predstavljena je u Trebnju, a u Noći muzeja otvaramo Galeriju naivne umjetnosti nakon višemjesečne obnove i predstavljamo slovensku naivu u Hlebinama. Zaljubljenicima u naivu će se prezentirati sličan, a na opet nov i intrigantan, manje poznat sadržaj. Izložba će predstaviti 33 umjetnine iz fundusa Galerije likovnih samorastnikov Trebnje koja broji radove gotovo 300 naivnih autora koji djeluju diljem svijeta, a čiji su radovi uglavnom prikupljeni donacijama nakon međunarodne kolonije koja se održava već 50 godina. Među njima ćemo predstaviti pregled prve (Jože Horvat, Janko Dolenec, Viktor Magyar Polde Mihelič, Greta Pečnik, Jože Peternelj, Konrad Peternelj, Anton Plemelj, Anton Repnik), druge (Hamdija Hadžić, Olga Kolar, Boris Lavrič, Franci Lesjak, Sandi Leskovec, Darja Lobnikar-Lovak, Franciska Petelinšek, Stanislav Novak, Irena Polanec, Nataša Prestor, Lucijan Reščić, Rudi Stopar, Franc, Tavčar, Jože Volarič) i treće (Darja Štefančić, Igor Dolenc, Ciril Hočevar, Samo) generacije autora slovenske naive.”

20:00
LADO / RELJEFI / TRAGOVI / otvorenje izložbe
Galerija Koprivnica
Zrinski trg 9, Koprivnica
Radno vrijeme: 18:00 – 00:00

“Iza naslova izložbe skriva se kompleksnost, višeslojnost i ispreplitanje značenja kakvo donosi folklorni glazbeni izričaj. Spoj magijskog, obrednog i različitih kultura koje su se izmjenjivale i ispresijecale na istom području, ali i spoj znanja i umijeća, vrhunske tehnike i dojmljive interpretacije – sve su to obilježja Ladovih izvedbi kroz sedamdeset godina rada. Fotografije Petre Slobodnjak, nastale tijekom njezine trogodišnje suradnje s Ansamblom Lado, vrijedan su dokument o djelovanju ovog nacionalnog profesionalnog folklornog ansambla i njegovim izvedbama. Za ovu izložbu iz bogatog su fonda fotografija odabrani trenuci koji o tome govore najizravnije, a istovremeno poštuju specifičnosti scenske izvedbe. Tim su fotografijama pridruženi i pejzaži nastali na onim mjestima s kojih plesovi potječu te videoradovi s isječcima plesova. Poseban dio izložbe su velika platna s otisnutim pejzažima isprepletenim s detaljima narodnih nošnji, koja materijalom i prizorom evociraju tradicijsko ruho i upućuju na povezanost podneblja i narodnih običaja. Otvorenju izložbe pridružit će se voditelji i članovi Lada uz glazbeno-scenski nastup.”

21:00
DONACIJA OBITELJI VUČEMILOVIĆ / otvorenje izložbe
Muzej grada Koprivnice
Trg dr. Leandera Brozovića 1, Koprivnica
Radno vrijeme: 18:00 – 00:00

“Donaciju obitelji Vučemilović desetljećima je u Podravini sakupljao Ranko Vučemilović, veterinar koji je u Koprivnici naslijedio dr. Leandera Brozovića nakon njegove smrti. On je na vrlo sličan način prikupio zamjetnu zbirku kulturne baštine koja se sastoji od svjetovnih umjetnina, sakralne umjetnosti, predmeta tradicijskih obrta, graditeljstva i rukotvorstva. Predstavljanjem donacije ujedno ćemo se osvrnuti na 75 godina od početka djelovanja Muzeja, a prilikom otvorenja izložbe postavit će se i Spomen ploča dr. Brozoviću u suorganizaciji Muzeja i Družbe braće hrvatskoga zmaja.”

18:00 – 00:00
ZVONIMIR LONČARIĆ, PIJETAO / interaktivna skulptura
Zrinski trg, Koprivnica

“Suvremene interaktivne skulpture Zvonimira Lončarića postale su bitna obilježja vizualnog identiteta i pravi umjetnički simboli Koprivnice. Pijetlu ispred upravne zgrade Podravke i Gazdarici s pijetlom ispred Muzeja prehrane Podravka nedavno se pridružio novi Pijetao iz fundusa Muzeja grada Koprivnice kamo je stigao iz jedne privatne zbirke. Interaktivna skulptura izvedena u kombinaciji drveta i metala bit će javnosti premijerno predstavljena u Noći muzeja na središnjem trgu ispred Galerije Koprivnica. Rođen u Podravini, Lončarić se u cijelom svijetu proslavio svojim kiparskim i slikarskim radovima koje odlikuje velika individualnost i nezamjenjiva prepoznatljivost. Pokretnost ove skulpture isprobajte sami.”

18:30 – 21:00
PET LICA U GOSTIMA / izložba
Dvorana Domoljub, Starogradska 1, Koprivnica

“Unazad stotinu godina postojanja dvorana Domoljub, kao kultno kulturno mjesto grada Koprivnice, proživjela je brojne obnove i adaptacije kako bi se uskladila sa suvremenim potrebama društva i duhom određenog vremena u kojem je djelovala. Iz iste usklađenosti tek desetljeće kasnije od Domoljuba izniknulo je Udruženje umjetnika Zemlja koja je odigralo važnu ulogu u formiranju kulturnog identiteta čitave Podravine kroz pojavu naivnog slikarstva u Hlebinama. Razdoblje od 1930-ih pa do 1950-ih godina formiralo je glavne uporišne točke hrvatske naive, a koncentričnim širenjem diljem Podravine i šire doprinijelo je raznolikosti izričaja, kreativnosti i inovacije. Vrijeme je to formiranja tzv. druge generacije Hlebinske škole koja se osim susretima i savjetima s Krstom Hegedušićem, formirala i na temelju umjetničkih djela slikara u usponu – Ivana Generalića. Uzlet Ivana Generalića i početni zamah druge generacije ponovno se poklapa s „novim zamahom“ i obnovom Domoljuba 1954. godine. U čast ponovnog otvorenja naivni umjetnici priređuju izložbu svojih slika, a neki se pritom po prvi puta izlažu sudu kritike i javnosti. Danas, 65 godina kasnije, u čast još jednog novog ruha Domoljuba, ova izložba prisjeća na tada izlagane autore (Ivana Generalića, Ivana Večenaja, Miju Kovačića, Dragana Gažija i Franju Filipovića) s radovima napravljenim oko 1954. godine.”

18:00 – 00:00
UPOZNAJ SE S JAMOM / predstavljanje
Galerija Mijo Kovačić, Zrinski trg 9, Koprivnica

“U najnovijoj galeriji u Koprivnici koja na autentičan način predstavlja opus jednog od doajena Hlebinske škole slikarstva predstavit će se prije nekoliko mjeseci pronađena slika “Jama” nestala prije 25 godina. Mijo Kovačić, pripadnik je jedinstvenog pokreta nastalog u Podravini početkom 20. stoljeća, a glavna mu je odrednica tehnika slikanja na staklu. Znamenita slika, koju je Kovačić naslikao 1973. godine i koja je 1975. godine pristigla u muzejski fundus, ukradena je iz Galerije naivne umjetnosti u Hlebinama 1994. godine, kada joj se gubi svaki trag. Iako je s godinama sjećanje na ovaj vrhunski umjetnički rad pomalo bljedilo, potraga za ukradenom slikom Mije Kovačića nikad nije prestala. Srećom, slika je pronađena i vraćena. Ovog puta iskoristit će se prilika da se javnost upozna s Kovačićevom neuobičajenim likovnim izričajem te podsjeti na put njena povratka.”