Četvrtak, 25. travnja 2024.

Muzeju grada Koprivnice odobreno 55 tisuća kuna za muzejsku djelatnost, u 2020. nam pripremaju zanimljive izložbe i edukativne programe

Muzej grada Koprivnice je od Ministarstva kulture dobio 55 tisuća kuna za muzejsku djelatnost u 2020. godini.

Novčana sredstva u koprivnički muzej stižu iz Ministarstva kulture koje je počelo s objavom rezultata Poziva za predlaganje programa javnih potreba u kulturi za 2020. godinu pa tako i u muzejskoj djelatnosti. Ukupno je na razini Hrvatske razmatrano 472 prijedloga programa od kojih je odobreno njih 259 u ukupnom iznosu od 4.694.500 kn. Među njima je Muzeju grada Koprivnice odobreno ukupno 55.000 kn za veći broj programa među kojima se nalazi šest objedinjenih izložbi, više pedagoško-edukativnih programa i dva programa zaštite muzejske građe.

U predstavljanju muzejskog fundusa odobrena su sredstva za izložbu “Igra staklenih perli: staklo u zbirkama Muzeja grada Koprivnice”, potom za gostujuće muzejske izložbe “Avari i Slaveni” koja se radi u suradnji s Arheološkim muzejom u Zagrebu te retrospektiva Ivane Popović u suradnji s Muzejom suvremene umjetnosti, a u planu su predstavljanja u Galeriji Koprivnica. U zgradi Muzeja početkom svibnja predstavit će se izložba o koprivničkim postrojbama u VRO Bljesak, a u hlebinskoj galeriji dva velikana hrvatske naivne umjetnosti: Ivan Večenaj uz 100. obljetnicu te Ivan Rabuzin ususret 100. obljetnici rođenja. Za sve navedeno odobreno je 26.000 kn.

Pedagoško-edukativni programi Muzeja popratit će se s 9.000 kn, koja će biti usmjerena na populaciju djece i mladih što zahtjeva društvenu pažnju i nalaženje načina da ih se izravno uključi u sam sukus kulturnog života naše zajednice. Pritom je tu nastavak održavanja ljetnog dječjeg kampa KUL Hlebine, ali i niz novoosmišljenih programa u stvaranja osobitog odnosa prema publici potičući njihovu participativnost i širu uključenost.

Kako je osnovna zadaća svakog muzeja čuvanje kulturne baštine, tako je temeljem izrađenog petogodišnjeg plana zaštite koprivničkog fundusa Ministarstvo uočilo potrebu davanja potpore kroz preventivnu zaštitu i konzervatorsko-restauratorske zahvate na muzejskoj građi u visini 20.000 kn. Riječ je o skupu mjera i postupaka kojima se želi usporiti ili spriječiti propadanje predmeta kulturne baštine prouzročeno prirodnom ili ljudskom aktivnošću, a što je preduvjet za njegovo izlaganje javnosti.

Gledajući raspodjelu sredstava na nacionalnoj i regionalnoj razini uočava se zadovoljstvo s osiguranim iznosom u odnosu slične i veće ustanove, a poglavito ukoliko se u obzir uzme kako će sredstvima Grada Koprivnice i Koprivničko-križevačke županije muzejska djelatnost doseći iznos od oko 200.000 kn u 2020. godini.

zatvori