Četvrtak, 28. ožujka 2024.

NOVI USPJEH Marta Kunštić nastupila u finalu Turnira mladih fizičara, putuje na međunarodno natjecanje u Rumunjsku

Koprivnička gimnazijalka Marta Kunštić sredinom prosinca sudjelovala je na završnici 17. Turnira mladih fizičara, održanom na Fizičkom odsjeku Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu. Marta, učenica 3. d razreda, bila je prva predstavnica koprivničke Gimnazije ‘Fran Galović’na ovom turniru.

Marta je na završnicu natjecanja stigla s radom na temu “Slatka opsjena”. Svi natjecatelji prvo pišu konceptualni test znanja, zatim je svatko od njih u ulozi izlagatelja, a potom oponenta. Učenici s jedne strane pokazuju sposobnost rješavanja složenih znanstvenih problema, a s druge sposobnost prezentiranja rješenja kroz znanstvenu raspravu.

Natjecanje je istraživačkog i eksperimentalnog tipa te se temelji na projektnom rješavanju 17 problema zadanih godinu dana unaprijed. Problemi su otvoreni, povezani s pojavama iz svakodnevnog okruženja, često bez poznatog konačnog rješenja.

Kao oponent natjecatelj sluša nepoznati rad čija prezentacija traje 12 minuta. Zatim ima dvije minute za rješavanje eventualnih nejasnoća, a nakon toga u tri minute daje osvrt na rad. Nakon toga, između učenika odvija se petominutna znanstvena rasprava. Tada oponent daje konstruktivne kritike, ispituje izlagača o rezultatima i o teoriji te postavlja fizikalna pitanja kako bi osporio ili poboljšao rad. Posljednjih pet minuta komisija sastavljena od redovitih profesora Fizičkog odsjeka postavlja pitanja izlagaču, ali i oponentu.

Nakon izlaganja devet odabranih radova srednjoškolaca iz cijele Hrvatske formira se lista najboljih. Najboljih petero učenika činit će i reprezentaciju Hrvatske na 33. Međunarodnom turniru mladih fizičara (International Young Physicist Tournament – IYPT) koji će se u srpnju ove godine održati u Rumunjskoj. Marti je službeni poziv stigao krajem prosinca.

– Čestitamo Marti na odličnom uspjehu i želimo joj da se ponovi 2019. godina kada je bila državna prvakinja iz astronomije, a nastupila je i na Međunarodnoj olimpijadi iz astronomije i astrofizike i na spomenutom Turniru mladih fizičara – istaknuo je Martin mentor, profesor Danijel Kolarić.

Ujedno je pozvao i ostale zainteresirane gimnazijalce da im se pridruže iduće godine. Sve informacije dostupne su ovdje.

Promotivni video međunarodnog natjecanja pogledajte ovdje.

Ustupio Danijel Kolarić.
Ustupio Danijel Kolarić.
Ustupio Danijel Kolarić.
Ustupio Danijel Kolarić.
zatvori