Četvrtak, 25. travnja 2024.

MANUELA JAKUPEC Mlada Bakovljanka čiji su radovi potaknuli knjižnicu da otvori svoje izloge talentiranim umjetnicima

U šetnji središnjim koprivničkim Zrinskim trgom svakako zavirite u izlog koprivničke Knjižnice i čitaonice ‘Fran Galović’ gdje vas čeka malo šareno likovno carstvo. Izlog su tako okupirali motivi cvijeća, zmajeva, pejzaža, ali i likova iz bajki i igrica.

Sve su to motivi izložbe “Aquarelle art” kojom nam se predstavlja talentirana samouka slikarica Manuela Jakupec. Ova mlada Bakovljanka otkriva nam da je slikanje ljubav na prvi potez, jer su papir i olovka oduvijek bili negdje pri ruci:

– Prvo sam crtala olovkom, a jednog dana sam na YouTubeu vidjela video slikanja “aquarellom” i jednostavno sam se zaljubila u to – kaže Manuela.

Slike koje možemo vidjeti u izlogu knjižnice samo su mali dio kreativnih radova ove 16-godišnjakinje. – Stalno crtam; prirodu, galaksije, zmajeve, likove iz filmova ili igrica, a ponekad i mjesta koja sam posjetila – skromno priča Manuela.

Ideje često pronalazi na internetu te joj likovna škola nije potrebna jer je, kako kaže, pronašla svoj stil i način crtanja. Može se pohvaliti i osvojenim prvim mjestom za likovni rad na natjecanju “Šimićevi susreti” prije nekoliko godina.

Na pitanje kako to da je odlučila svoje radove predstaviti u koprivničkoj knjižnici, govori da u knjižnici često crta i skicira prije ili poslije nastave.

– Često sam poslije ili prije škole išla u gradsku knjižnicu i tamo sam skicirala i crtala u posebnu bilježnicu. Djelatnici su to primijetili i Petar mi je predložio da postavim izložbu.

Petar Lukačić iz Knjižnice i čitaonice “Fran Galović” otkrio je da su upravo Manuelini radovi potaknuli ideju o novom programu knjižnice “Prostor za vas”:

– Manueline radove mi je pokazala kolegica Ida Gašpar kad je Manuela crtala u prostoru Dječjeg odjela. Na temelju tih crteža i onoga što mi je Manuela ispričala želja nam je bila da iskoristimo naše izloge i naš prostor kako bismo pokazali svijetu kakvih sve talenata ima među nama. Manuelini crteži su vrlo promišljeni i vidi se da uživa u tome i da svoj talent razvija, zaista bi bilo šteta da se njezin rad ne vidi u našem javnom prostoru – objasnio je Petar Dravi.info.

Ovim projektom knjižnica koristi svoju lokaciju u centru grada i resurse koje ima na raspolaganju kako bi bila mjesto okupljanja i susreta zajednice, “dnevni boravak grada” i most koji povezuje pojedince, udruge i ustanove, ističe Lukačić.

Manuela nam otkriva da se u budućnosti svakako želi baviti slikanjem, naravno uz veliku podršku svojih roditelja. Također poziva sve mlade i još skrivene talente da se odvaže predstaviti svoje radove i uključe se u projekt Knjižnice.

Manueline radove možete pogledati i na njezinom Instagram profilu.

Pogledajte galeriju radova koji krase izlog knjižnice.

zatvori