Četvrtak, 28. ožujka 2024.

Kešer prozvao Korena zbog spornog natječaja za restoran, tvrdi da je srednja škola oštećena za dva milijuna kuna

Župan Koren razmatra podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja koji je Kešeru dostavio dokumentaciju

Predsjednik koprivničko-križevačkog SDP-a Mladen Kešer danas se osvrnuo na natječaj koji je raspisala Srednja škola Ivan Seljanec iz Križevaca za zakup potpuno i suvremeno opremljenog školskog restorana Vojarna. Smatra kako je u tom procesu došlo do niza nepravilnosti i kršenja Zakona o javnoj nabavi.

– Oni su raspisali natječaj i osnovali povjerenstvo koje je trebalo odraditi posao raspisivanja natječaja. Provjerio sam i ni jedan član povjerenstva prema Zakonu o javnoj nabavi nema certifikat za raspisivanje natječaja. Da je netko imao taj certifikat, ne bi se dogodilo toliko nepravilnosti. Oni su zapravo zatajili da oprema koja je u tom praktikumu uopće ne zadovoljava standarde, nema dozvole, istekli su im važeći atesti – rekao je Kešer.

Nepravilnosti prilikom otvaranja ponuda

Kaže da je problematično i to što je na sam dan otvaranja ponuda, jedan od ponuđača znao što drugi nije imao u zatvorenoj kuverti te zaključuje da je netko otvarao kuvertu prije vremena. Kešer tvrdi i da nije bio napravljen zapisnik o pregledu i ocjeni ponuda na temelju kojeg bi se predložilo osnivaču – Koprivničko-križevačkoj županiji, odnosno Srednjoj školi da potpiše ugovor, već su dali da o tome odlučuje školski odbor.

– Župan Darko Koren bio je upoznat sa svim tim stvarima, postoji i zapisnik sa školskog odbora u kojem se točno govori da je župan Darko Koren bio obaviješten o tim stvarima, odnosno o tome da je povjerenstvo reklo da treba poništiti natječaj zbog nepravilnosti i na kraju Darko Koren kao osnivač Srednje škole ima veliku odgovornost. Inzistiram da župan kao osnivač reagira i poništi natječaj, da uvede certificirane ljude za provođenje javne nabave. Sama ravnateljica predlaže da se poništi, povjerenstvo predloži i na kraju školski odbor donese odluku da je sve u redu – objašnjava Kešer.

Snimila Adela Zember.

Upozorio je i na to da ugovor o odluci o odabiru ponuditelja ne sadrži uputu o pravnom lijeku što je protuzakonito.

Kešer se dotaknuo i samih ponuda i napomenuo kako je potpisivanjem ovakvog ugovora javna institucija oštećena za dva milijuna kuna. On to tumači ovako:

– Jedan ponuditelj je dao ponudu od 11,90 kuna po četvornom metru mjesečno, a imamo 920 kvadrata, drugi je dao 15,50 kuna. Ispadne 400 tisuća kuna razlike u najmu na deset godina. Ponuditelj kojega je školski odbor odabrao nije ponudio nikakvo ulaganje u 10 godina, a drugi, kojega su odbili, ponudio je 1,6 milijuna kuna.

Kešer novinarima na uvid dao zapisnik

Na konferenciji za medije Kešer je novinarima podijelio zapisnik sa sjednice školskog odbora na kojoj se raspravljalo o ovoj problematici. Između ostalog u zapisniku stoji da je ravnateljica upozorila na to da je došlo do nepravilnosti pri otvaranju ponuda jer jedan ponuditelj nije imao dokaz da je ovlaštena osoba ponuditelja, no u zapisnik je ušlo da su ovlašteni predstavnici prisutni bez obzira na to što nisu priložili traženi dokaz. Navodi se i da je zbog tih nepravilnosti obavijestila pročelnicu Anu Mušlek i predložila joj poništenje natječaja. Iz spomenutog zapisnika vidljivo je da glasovanje o poništenju natječaja nije prošlo te se pristupilo odabiru ponude, a jedna je eliminirana jer nije sadržavala potpunu dokumentaciju.


Koren: Razmatramo podnošenje prijave protiv počinitelja koji je Kešeru dostavio dokumentaciju

Prozvani župan Darko Koren naglasio je da su uloga i stav Koprivničko-križevačke županije u ovom slučaju isti kao i kod provedbe svih drugih natječaja, a to je provedba procedure u skladu sa zakonom i svim zakonskim propisima. Napomenuo je da je, sukladno tome, jasna procedura provedbe natječaja, tko ga raspisuje, tko donosi odluku i na čiji prijedlog.

Koren napominje da je Županija od Srednje škole “Ivan Seljanec” Križevci informirana o detaljima provedbe natječaja i cijele procedure postupka, tako da oko toga ne bi trebalo biti političkog nadmudrivanja.

– Ono što je dvojbeno u izjavi predsjednika županijskog SDP-a Kešera je činjenica kako on posjeduje zapisnike tijela koje su ovu odluku donosile, a do čega nije mogao doći ovlašteno. Temeljem toga razmatramo podnošenje kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja koji mu je dostavio dokumentaciju. Osim toga, nemam potrebe baviti se svakodnevno objavama predsjednika županijskog SDP-a – zaključio je župan.

zatvori