Četvrtak, 18. travnja 2024.

IZMJENE ŠKOLSKOG KALENDARA Učenike čeka kraći proljetni odmor, a školska godina će trajati dulje

Učenicima i nastavnom osoblju započelo je drugo polugodište u školskoj godini 2019./2020. Zbog štrajka prosvjetara u koji su se uključile i škole u Podravini i Prigorju učenicima će ipak školska godina trajati duže nego što je planirano.

Kalendar školske godine i praznika morao je biti izmijenjen u školama kojima je osnivač Koprivničko-križevačka županija, rekao je zamjenik koprivničko-križevačkog župana Ratimir Ljubić. Tako su se učenici sa zimskih praznika vratili čak četiri dana ranije, a izmijenjeni kalendar učenicima donosi i kraći proljetni odmor, ističe Ljubić.

Proljetni odmor za sve učenike počinje 10. travnja i završava 13. travnja te nastava počinje 14. travnja. Nastavna godina za osnovne škole završava 26. lipnja 2020. godine. Za srednje škole nastavna godina završava 19. lipnja 2020. godine, a za maturante 26. svibnja 2020. godine – rekao je Ljubić.

Na pitanje hoće li uz kraće praznike učenici imati i nastavu subotama, dožupan Ljubić odgovara da o tome odlučuje svaka škola pojedinačno:

– S obzirom na to da su naše škole bile različito zastupljene u štrajku, neke su djelomično radile, a neke nisu, škole će pojedinačno u svojim godišnjim planovima i programima regulirati broj radnih dana. Bitno je da svaka škola mora imati najmanje 175 radnih dana za sve učenike, osim za maturante koji moraju imati 160 radnih dana.

Drugo polugodište osmašima donosi i važnu odluku o odabiru srednje škole i budućeg zanimanja. U vrijeme kada gotovo sva strukovna zanimanja postaju deficitarna, dožupan Ljubić najavljuje intenziviranje njihove promocije među učenicima:

Želja nam je da naši učenici upoznaju sva strukovna zanimanja, što to zanimanje nosi, koji su opisi posla, gdje se mogu zaposliti i koliku plaću će imati kada završe to zanimanje.

Činjenica je da na tržištu rada nedostaje radnika svih zanimanja, a najviše na području građevine, elektrotehnike i strojarstva, pa učenicima koji se odluče za ove smjerove treba osigurati sigurnu praksu i posao nakon završetka škole, zaključuje Ljubić.

zatvori