Petak, 19. travnja 2024.

Iz Ministarstva kulture u Koprivnicu stiže 105 tisuća kuna za umjetničke i kulturne programe, najviše dobili Atelieri Koprivnica

Iz Ministarstva kulture u Koprivnicu stiže 105 tisuća kuna za različite umjetničke i kulturne programe. Objavljeni su, naime, rezultati natječaja kojima Ministarstvo nastavlja pružati podršku programima eksperimentalnih i multimedijalnih umjetničkih izričaja te potiče stvaralaštvo mladih umjetnika i participaciju mladih u kulturnim programima.

Atelierima Koprivnica otići će najveća svota novca, ukupno 60 tisuća kuna. Pola tog iznosa, 30 tisuća kuna, bit će namijenjeno za redovan godišnji program AK galerije.

Tanja Špoljar. Foto: Petra Travinić

– Atelieri Koprivnica odnosno program AK galerije već pet godina dobiva sredstva Ministarstva kulture. Krenuli smo s manjom svotom jer je i program bio manji, no to se s godinama povećavalo i posljednje tri godine svota za naš redovan godišnji program je ista i ona iznosi 30 tisuća kuna. Radi se o programu koji se proteže kroz čitavu godinu i u kojem se odvijaju različite izložbe, performanse i radionice – rekla nam je predsjednica Ateliera Koprivnica i kustosica AK galerije Tanja Špoljar.

Druga polovica novca odobrena je za program “Kompleksi: memorija prostora”, nastavlja Špoljar.

– Odlučili smo malo riskirati kako bi podigli razinu cjelokupnog programa pa smo tako razvili ideju o bijenalu suvremene umjetnosti pod nazivom “Kompleksi: memorija prostora” te smo taj program također prijavili na natječaj. Mislili smo da će nam to možda ugroziti prethodnu prijavu, no dogodilo se suprotno. U Ministarstvu kulture prepoznali su taj projekt kao veoma zanimljiv i dobili smo još 30 tisuća kuna. Sav taj novac zapravo ide za održavanje programa odnosno za honorare, autorske ugovore umjetnicima koji će gostovati u našim programima, naravno i za putne troškove, troškove printa svih potrebnih materijala i tako dalje.

Ministarstvo kulture odobrilo je još 20 tisuća kuna Forumu udruge nezavisne kultureFUNK za dva programa – “Uči, stvaraj i sudjeluj” i “Centar izvan centra 2020”. Udruga za promicanje kulture i umjetnosti maMUZE dobit će 15 tisuća kuna za program Festivala izvedbenih umjetnosti i kazališta – FIUK, dok će Udruzi Rocklive otići 10 tisuća kuna za jubilarni 10. po redu RockLive Festival koji će se održati u ljeti.

zatvori