Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Na stručnom usavršavanju u inozemstvu 20 učenika i troje nastavnika Obrtničke škole Koprivnica

U sklopu 11. Erasmus+ projekta mobilnosti EUjedinjeni u Obrtničkoj 2019, vrijednog gotovo 62.000 eura, ove školske godine u Obrtničkoj školi Koprivnica provedeno je pet mobilnosti − tri učenika i dvije nastavnika.

– Ovim projektom omogućilo se stručno osposobljavanje za ukupno 20 učenika iz područja elektrotehnike, računalstva, strojarstva, građevine, prehrane i ugostiteljstva te usavršavanje troje nastavnika u područjima strojarstva i računalstva. Time naša škola nastavlja ostvarivati svoje ciljeve zadane Strategijom internacionalizacije – istaknuli su u Obrtničkoj školi Koprivnica.

Dodali su da je tako četvero učenika trogodišnjih smjerova slastičar i pekar svoju mobilnost provelo u studenom u Sloveniji gdje su u Izobraževalnem centru Piramida Maribor obavljali stručnu praksu 19 dana.

Nadalje, trotjednu mobilnost u Riomu u Francusku tijekom studenog i prosinca ove godine provelo je šestero učenika iz triju trogodišnjih zanimanja –  instalater grijanja i klimatizacije, stolar i ličilac-soboslikar.

– U Šolskom centru Velenje, stručno se osposobljavalo 10 učenika trećih razreda četverogodišnjih smjerova elektrotehničar i tehničar za računalstvo. Mobilnost je trajala 19 dana tijekom studenoga i prosinca prošle godine, a izabrani učenici usavršavali su se u 3D modeliranju, radu na CNC strojevima, programiranju mobilnih uređaja, mrežnom dizajnu – kažu u školi.

Objašnjavaju da su sve odlazne mobilnosti učenika uključivale strukovne, kulturološke, organizacijske i jezične pripreme te pratnju po jednog nastavnika koji je bio odabran internim, školskim natječajem. Ističu da je uz stručno osposobljavanje, mobilnost uključivala i društveno-kulturne sadržaje kojima su se učenici upoznali s odredištem, njegovim znamenitostima, ustanovama i tvrtkama.

Što se tiče nastavnika, tijekom listopada i studenog prošle godine u sklopu istog projekta provodile su se i dvije dvotjedne mobilnosti nastavnika.

– Nastavnik iz područja strojarstva Emil Golub stručno se usavršavao u partnerskoj ustanovi Lycee Polyvalent Pierre Joel Bonte u Riomu. Nakon što se upoznao s programima rada tamošnjih škola, nastavnik se dodatno usavršavao u svojoj struci slušajući razna predavanja i sudjelujući u prezentacijama o strojarskoj opremi i instalacijama te izvodeći vježbe u području strojarstva – napomenuli su u školi.

Nastavnice iz područja računalstva Iva Horvat i Dubravka Jakupec stručno su se usavršavale na Leicester Collegeu. Tamo su se upoznale s područjem naprednog i objektnog programiranja, programiranja mobilnog uređaja, sigurnosti informacijskog sustava te računalnih mreža, a stečene će stručne vještine kasnije iskoristiti i za dodatno usavršavanje učenika i ostatka nastavničkog osoblja.

– Sa svojim međunarodnim partnerima ne organiziramo samo odlazne, već i dolazne mobilnosti pa ove godine očekujemo i učenike iz Slovenije i Švedske koji će ovdje provesti mobilnosti u svojoj struci – zaključili su u školi.

zatvori