Petak, 19. travnja 2024.

FOTO Lančani eksperiment uspješno je proveden u Koprivnici, loptica je bez greške prošla poligon

Završena je projektna LTT (Learning Teaching Training) aktivnost koja se u koprivničkom Domu mladih održavala u sklopu Erasmus+ projekta ‘Chain experiment in preschool’ u kojem sudjeluju kao partneri Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Dječji vrtić Tratinčica.

Glavni cilj projekta je povezivanje obrazovanja odraslih i predškolskog obrazovanja (vrtići) radi jačanja multigeneracijske suradnje kroz dijeljenje ideja, praksi i metoda u provedbi lančanog pokusa u vrtićima. Sudjelovanjem u lančanom pokusu, djeca razvijaju ključnu tehnološko-znanstvenu kompetenciju i interes za tehnička zanimanja.

Projektna aktivnost je u Koprivnici u pet dana održavanja osim domaćina okupila ekipe iz Poljske, Slovenije i Italije. Nakon napornog timskog rada i kreiranja lančano povezane “instalacije”, sudionici su testirali koliko su bili uspješni. Volonter Branko Kovačić otkriva nam da je instalacija koprivničke LTT aktivnost imala zadanu temu.

– Ovaj naš lanac koji smo izradili u proteklih pet dana predstavlja zapravo temu sanjkanja. Koristili smo lako dostupne materijale poput papira, plastike i drveta i naravno, napravili uspješan lanac. Najmlađi sudionici su oduševljeni ne samo kreativnim radom, nego i našim druženjem i prije svega našom Koprivnicom – ističe Kovačić.

Okupljenima se obratila koordinatorica projekta iz Slovenije Katarina Bertoncelj, koja je domaćinima uputila riječi hvale za uspješnu organizaciju.

Instalaciju je testirao i gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić te je loptica uspješno, bez ispadanja i prekida stigla do kraja što je izazvalo pljesak i ovacije okupljenih.

Dosad su u projektu već održane tri LTT aktivnosti, i to u Sloveniji (Trbovlje), Italiji (Avezzano) i Poljskoj (Gdansk). Nakon Koprivnice, posljednja LTT aktivnost će se održati u svibnju u slovenskim Jesenicama, a u rujnu ove godine, Pučko otvoreno učilište Koprivnica i Dječji vrtić Tratinčica bit će domaćini posljednjeg projektnog sastanka.

zatvori