Petak, 29. ožujka 2024.

Vrhunac epidemije tek je pred nama: ‘Gripu ne treba podcijeniti, to je vrlo ozbiljna bolest koja može ponekad i tragično završiti’

Dosad je Epidemiološkoj službi Zavoda za javno zdravstvo Koprivničko-križevačke županije prijavljeno 36 osoba oboljelih od gripe u ovoj sezoni, rekao je Dravi.info voditelj službe, epidemiolog dr. Darko Radiček.

– To su relativno male brojke i zasad prave epidemije još uvijek nema. Tijekom siječnja i veljače očekujemo da će biti više oboljelih – napomenuo je dr. Radiček.

Ove je sezone za koprivničko-križevačko područje nabavljeno 11.000 doza cjepiva protiv gripe, što je 2.000 doza više nego lani, i sve su potrošene:

– Već sad iskazujemo interes za iduću sezonu. Planiramo nabaviti nekih 12.000 doza cjepiva jer nam ova brojka nije bila dovoljna da bismo cijepili sve zainteresirane – kazao je epidemiolog.

Istaknuo je da je upravo cjepivo najbolja zaštita od gripe, no i tada valja imati na umu određene mjere zaštite i prevencije: gripu treba preležati, ostati kod kuće, skidati povišenu tjelesnu temperaturu i piti dosta tekućine da ne bismo dehidrirali.

– Ako gripa ne prolazi kroz dva-tri dana, ako je i dalje prisutna visoka temperatura, onda se treba javiti svom obiteljskom liječniku. Iznimke su vrlo teški slučajevi gripe od samog početka koji obično idu s virusnom upalom pluća. Tada se, kada je osoba u vrlo teškom stanju od samog početka, odmah treba javiti liječniku. Gripu ne treba podcijeniti, ona može nekad biti blaža, ali gripa je vrlo ozbiljna bolest koja može ponekad i tragično završiti – objasnio je.

Kada je riječ o razlici između gripe i obične prehlade, dr. Radiček napominje da je ona vidljiva u prvim simptomima jer kod obične prehlade dominiraju hunjavica i produktivni kašalj, a kod gripe visoka temperatura i jaki bolovi u kostima i mišićima.

zatvori